Ambasadori EU i SAD u BiH: Blokade i bojkoti institucija ne vode nikuda

Govoreći o incidentima u Republici Srpskoj tokom proslave Dana RS, Nelson je rekao da je obilježavanje 9. januara neustavno, kao i da su bili vidljivi "pozivi na podjele, mržnju i prijetnje nasiljem"

3039 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef Delegacije EU u BIH Johan Satler i američki ambasador u BiH Erik Neslon ocijenili su danas u Mostaru da blokade i bojkoti rada institucija ne vode nikuda i da demokratsko društvo ne može uspjeti ako nema dijaloga u rješavanju problema.

Komentarišući izostanak predstavnika srpskog naroda iz Mostara, među kojima je i potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD), na svečanoj sjednici na kojoj su njemu i Satleru uručena priznanja počasnih građana Mostara, Nelosn je rekao da je "svjestan kontroverzi oko ove svečanosti".

"Lideri određenih stranaka odlučili su da ne budu na sjednici. Bilo da se radi o Gradskom vijeću ili državnom parlamentu, ničemu ne služe ni blokade ni bojkoti", kazao je američki ambasador.

Govoreći o incidentima u Republici Srpskoj tokom proslave Dana RS, Nelson je rekao da je obilježavanje 9. januara neustavno, kao i da su bili vidljivi "pozivi na podjele, mržnju i prijetnje nasiljem".

"Sve je to bilo prisutno i odgovornost je vlasti u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH gdje god se to događa, da se sprovedu istrage i da se primjenjuju zakoni, bez obzira na koga se to odnosi i gdje se to dešava, jer nijedan građani ne bi trebalo da osjeti da postoji prijetnja za njega", kazao je američki ambasador.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je rekao da je EU "bila jasna oko neustavnog obilježavanja dana RS i da je osudila sve što se dešavalo oko toga".

"Osudili smo i atmosferu koja je zavladala širom zemlje, porast tenzija i to zaista nije ono što mi želimo da vidimo. Time se kriza produbljuje i to je suprotno evropskim vrijednostima i težnji ove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji", kazao je Satler.

On je potvrdio da postoji mogućnost proširenja sankcija zvaničnicima iz RS, ističući da su iz Brisela proteklih dana dolazile izjave da EU ima "sve alate na raspolaganju i da sankcije postoje kao jedno od sredstava".

"Međutim, ono što mi kao diplomate radimo i što naš svakodnevni zadatak jeste, to je da spajamo ljude, da ih vraćamo dijalogu i da pokušamo ljude vratiti u institucije. To je ono na čemu smo mi svakodnevno angažovani", naveo je Satler.

Ako do toga ne dođe, dodao je, razmatraju se i ostali instrumenti.

"Mi se nadamo da će razum prevladati i da političari zaista neće protraćiti cijelu godinu 2022. godinu, koja jeste izborna godina, na skupljanje političkih poena", kazao je Satler.

Prema njegovim riječima, BiH ima specifično unutrašnje uređenje i sporna pitanja se moraju rješavati dogovorom i konsenzusom.

"Bilo kakvo jednostrano djelovanje nije dobro, a poziv na vraćanje nadležnosti zapravo jeste jedan put koji ne vodi nigdje. Jedno mjesto za rješavanje svih tih stvari je parlament BiH i ja pozivam sve da se vrate u parlament" naveo je šef Delegacije EU u BiH.

Bonus video: