Kara-Murza: Prisluškivani smo u Beogradu, Vulin nosio transkripte u Moskvu

Vulin je odbacio je kao "laži" tvrdnje Kara-Murze i rekao da se "širenjem laži i o Srbiji i o Rusiji i našim službama bezbjednosti pokušava se unijeti nemir i nesigurnost među našim državljanima, ali i raširiti srbofobija i rusofobija"

10546 pregleda 37 reakcija 3 komentar(a)
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski opozicioni aktivista, pisac i istoričar Vladimir Kara-Murza, saradnik ubijenog Borisa Njemcova, izjavio je za list Nova da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu, a da je ministar policije Aleksandar Vulin transkripte prisluškivanih razgovora odnio u Moskvu.

Kara-Murza je, kako su ranije prenijeli mediji u Srbiji, bio u grupi ruskih opozicionara koji su se sastali u Beogradu u maju 2021.

"Skup je trajao nedjelju dana i mi smo odmah primijetili da nas neko prati. Svi naši razgovori su snimljeni", rekao je Kara-Murza.

Nakon tog sastanka uhapšen je njegov opozicioni kolega Andrej Pivovarov u Sankt Peterburgu.

Kara-Murza je za Radio Slobodna Evropa ranije izjavio da su u hapšenju ulogu imali i BIA i ministar unutrašnjih poslova Vulin.

Kara-Murza sada tvrdi za Novu da je Vulin u maju odnio u Moskvu transkripte razgovora opozicionara, a da se tada sastao sa i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

Sa Patruševim se Vulin sastao i u decembru prošle godine. Pojedini mediji su prenijeli da su dvojica zvaničnika formirala Grupu za borbu protiv obojenih revolucija.

Ta informacija nije potvrđena, ali je iz MUP-a tada saopšteno da tema razgovora Vulina i Patruševa bile i obojene revolucije.

Vulin: Širenjem laži se šire srbofobija i rusofobija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odbacio je kao "laži" ruskog opozicionog političara Vladimira Kara-Murze da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu i da je transkripte tih razgovora on predao sekretaru Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaju Patruševu.

"Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlja kojom drugi upravljaju... Širenjem laži i o Srbiji i o Rusiji i našim službama bezbjednosti pokušava se unijeti nemir i nesigurnost među našim državljanima, ali i raširiti srbofobija i rusofobija", naveo je Vulin u saopštenju za javnost, prenosi Fonet.

On je najavio da će Kara-Murza "svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima".

"Ne radi to Kara-Murza sam, ni iz svoje glave, baš kao što ga i tajkunski mediji u Srbiji prenose bez pitanja i provjere. Ja ću se braniti istinom i zakonom", istakao je Vulin.

Bonus video: