Borel: Glasanje na referendumu o promjenama Ustava Srbije omogućiti i na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je Borelu prenio stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija

7527 pregleda 2 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel saopštio je danas da bi glasanje na referendumu o promjenama Ustava Srbije u nedjelju trebalo da bude omogućeno i na Kosovu.

Borel je na Tviteru objavio da je juče razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o prikupljanju glasova na referendumu o promjeni Ustava Srbije na Kosovu .

Prikupljanje glasova u prošlosti se odvijalo uz pomoć OEBS. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa, naveo je Borel.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je sinoć da je Borelu prenio stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

"U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, prenio sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini", napisao je Kurti na Tviteru.

Kurti smatra da referendum na suverenoj teritoriji druge države, nije prihvaćena praksa ni u jednoj demokratskoj zemlji.

Bonus video: