Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Pred Posebnim odjeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. počelo novo ročište u suđenju za ubistvo lidera GI SDP

6043 pregleda 44 reakcija 3 komentar(a)
Ivanović, Foto: BETAPHOTO
Ivanović, Foto: BETAPHOTO

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan prije četiri godine ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je sa više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogođen u leđa, a pred Posebnim odjeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište u suđenju za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična djela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašćeno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Prema navodima tužilaštva, u slučaj ubistva Ivanovića umiješano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u posljednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocijenio je da Srbi na sjeveru Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, "kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica".

Advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, izjavio je nedavno da se ne zna ko je ubio Olivera, ali se zna da "neko moćan prikriva sve snimke bezbjednosnih kamera u Sjevernoj Mitrovici na kojima je zabilježeno kretanje ljudi koji su pratili i ubili njegovog strica".

Ivanović je u intervjuu za Novi magazin kazao da je očigledno da ni poslije četiri godine od ubistva nije sazreo trenutak da se nalogodavci i izvršioci privedu pravdi.

Više političkih stranaka u Beogradu najavilo je protest pod nazivom "Ko je ubio Olivera?", koji bi trebalo da počne u 12.00 ispred predsjedništva i da bude završen ispred crkve Svetog Marka, a okupljanja su najavljena i u Kosovskoj Mitrovici u 8.15, u vrijeme kada je Ivanović ubijen, na mjestu atentata.

Vučić i Brnabić upalili svijeću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u hramu Svetog Save Beogradu upalio svijeću za ubijenog Ivanovića.

Zajedno sa Vučićem svijeće su u pomen Ivanoviću upalili i njegova nevjenčana supruga Milena Popović, premijerka Srbije Ana Brnabić i šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković.

Neposredno prije toga sveštenici hrama služili su pomen za Olivera Ivanovića.

Kako je iz predsjedništva navedeno u najavi događaja, Ivanović je bio "istaknuti srpski političar sa Kosova i Metohije".

Bonus video: