iz opozicionih stranaka pozvali na bojkot ili da se izjasne protiv

U Srbiji danas referendum o promjeni Ustava

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača

9358 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2022. 16:03h

Građani s pravom glasa danas će na referendumu odlučivati o promjenama Ustava Srbije, u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Pitanje na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava".

Izjašnjavanje će biti organizovano i sprovedeno od 7.00 časova ujutru do 20 časova uveče.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije koronavirusa, koje određuje i način izjašnjavanja oboljelih od korone.

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promjena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Tvorci amandmana za promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadašnja rješenja, da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaštva, pored sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savjetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog savjeta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

U radnom tijelu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruženja - Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije, koji su poručili građanima da su ove promjene značajne za depolitizaciju pravosuđa.

Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su građane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći razne primjedbe na predložena rješenja.

U osporavanju je iznijet, kao redovan, zahtjev da se sa promjenom Ustava sačeka jer je sadašnja Skupština Srbije "jednostranačka", s obzirom na njen sastav.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promjeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegacije.

Akt o promjeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije.

Poslije referenduma, kako se očekuje, ubrzo će biti raspuštena Narodna skupština i raspisani parlamentarni izbori.

RIK: Do 14 časova na referendumu glasalo 14,99 odsto upisanih birača

U Srbiji je do 14 časova na referendumu o promjenama Ustava u oblasti pravosuđa glasalo 14,99 odsto upisanih birača.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), najveći odziv je u Vojvodini gdje je do 14 časova glasalo 16,84 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 13,9 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 14,14 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 14,3 odsto upisanih birača.

Predsjednik RIK Vladimir Dimitrijević ocijenio je da glasanje na cijeloj teritoriji Srbije protiče "u najboljem mogućem redu", kao i da nije bilo "nikakvih problema" ni u vezi glasanja Srba sa Kosova u Raški, Novom Pazaru, Vranju i Kuršumliji.

"Nemam ispred sebe tačan podatak, ali sa teritorije Kosova i Metohije imamo oko 92.500 glasača", rekao je Dimitrijević i najavio da će tačan broj saopštiti na narednoj konferenciji za novinare u 17 časova.

On je dodao da referendum prati 2.345 domaćih i stranih posmatrača koji su kako je rekao, prisutni na svakom biračkom mjestu.

"Jedini problemi koji se mogu javiti tiču se akreditacije jer ako je neophodno da se posmatrači upute u dugu jedinicu lokalne samouprave, neophodno je da dobiju adekvatnu akreditaciju", naveo je Dimitrijević.

Upitan da uporedi izlaznost sa izlaznošću na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da ona "nije za poređenje".

"To su dva različita povoda i događaja ali je izlaznost za mene vrlo dobra, bila je progresivna od prvog presjeka koji smo uradili", dodao je Kovačević i najavio da će prve preliminarne rezultate RIK saopštiti do 22 časa.

RIK: Do 10 časova na referendumu glasalo 3,61 odsto upisanih birača

Na referendumu o promjenama Ustava u oblasti pravosuđa do 10 časova glasalo je 3,61 odsto upisanih birača a do tog presjeka najveći odziv 4,92 odsto zabilježen je u Vojvodini.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme, a do 10 časova nisu zabilježene veće nepravilnosti.

Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, upitan da uporedi trenutni odziv sa odzivom na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, ocijenio je da to "nije sasvim uporedivo" jer su ti izbori, kako je rekao, održani tokom ljeta.

"Ako gledamo izlaznost 21. juna 2020. godine tada je na parlamentarne izbore izašlo 9,3 odsto birača, a do kraja dana 48,3 odsto. To je bilo ljetnji dan i danas očekujemo veću izlaznost tokom dana kad otopli", rekao je Kovačević.

Pravo glasa na referendumu ima 6.150.323 glasača na 8.179 biračkih mjesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 10 u inostranstvu.