Vučić saopštio da je referendum uspio: Izlaznost od 30 odsto je velika

"Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo uspjeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokratizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca. Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju", rekao je Vučić

15900 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Sa glasanja u Nišu, Foto: Betaphoto
Sa glasanja u Nišu, Foto: Betaphoto

Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promjene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, za "ne" je glasalo 39,52 odsto.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

"Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svijet i vjerujem da ćemo uspjeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokratizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca. Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju", rekao je Vučić.

On se zahvalio građanima koji su glasali i pokazali odgovornost da učestvuju u važnim procesima.

Vučić je kazao da je izlaznost od oko 30 odsto velika za referendum i da je on i očekivao da učešće građana na glasanju bude između 25 i 30 odsto.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da očekuje da konačna izlaznost bude nešto veća od 30 odsto ali da to neće uticati na rezultate.

On je rekao da su na takvu izlaznost uticale, kako je naveo, "prazne priče o tome da se referendum organizuje zbog Kosova i vakcinacije i da nije postojala laž koju nije čuo na tu temu".

On je, prenosi N1, odbacio ocjene opozicionih stranaka da je ovo "krah referenduma" i upitao da li oni misle da je 38 odsto birača koji su na referendumu glasali "ne" glas za njih.

"Ako misle da je to tako, ja nemam ništa protiv. Sjutra bih potpisao ovaj rezultat. Da u Beogradu dobijemo 46 odsto? A vjerujte mi da neće biti ni blizu ovakvih rezultata. Ja sam zadovoljan ali ne mogu da govorim da ćemo da ih zgazimo, kao ovi što imaju podršku od dva do tri odsto", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, postojala je opasnost da referendum ne uspije i sve do prošle srijede istraživanja su pokazivala da je raspoloženje birača 50:50 odsto.

Sve se promijenilo kada su, kako navodi, on i premijerka Srbije Ana Brnabić u par navrata apelovali na građane da izađu i podrže predložene izmjene Ustava.

Vučić je ponovio da neće biti nikakvog odlaganja izbora planiranih za 3. april i da će kandidat Srpske napredne stranke pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije "izjašnjavali zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne". Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspio.

Bonus video: