kovačevski na čelu

Sjeverna Makedonija dobila novu vladu

Devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo dio vlade Zorana Zaeva, u kojoj je novi premijer bio zamjenik ministra finansija

6777 pregleda 1 komentar(a)
Kovačevski, Foto: Reuters
Kovačevski, Foto: Reuters

Parlament Sjeverne Makedonije je sinoć pola sata prije ponoći izabrao novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Za su glasala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, koji su tokom dvodnevne rasprave afirmativno govorili o novoj vladi, a protiv je glasalo 46 poslanika opozicionih partija koji su je oštro kritikovali.

Nova koaliciona vlada Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, nasljednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku.

Kovačevski je u ekspozeu najavio da će se njegova vlada u preostale dvije i po godine posvetiti ekonomiji, platama i penzijama, podršci kompanijama, energetskom razvoju i povećanju zaposlenosti, ali i da će započeti pregovore sa EU.

Povodom zahtjeva opozicije za vanredne parlamentarne izbore, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024. i pozvao je cijelu opoziciju na zajednički rad u ključnim pitanjuma i izrazio iskreno vjerovanje da će biti konstruktivna i sarađivati u interesu donošenja odluka važnih za građane.

"Imamo rijetku mogućnost i šansu da se u periodu od dvije i po godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, poslije toliko godina čekanja, da se približimo EU. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj – punopravno članstvo u NATO, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj", rekao je on.

Kovačevski je istakao da nema dilemu da nova vlada "mora bolje i efikasnije da isporuči rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, u efikasnosti adminstracije koja mora da se smanji i profesinonalzuje, u kreiranju modernog zdravstvenog sistema i u obrazovanju mladih".

U vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo dio vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamjenik ministra finansija. Koalicija SDSM "Možemo" ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi kolacioni partner Alternativa Afrima Gašija.

Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Novi ministar odbrane je Slavjanka Petrovska, pravde Nikola Tupančevski, zdravlja Bekim Sali, obrazovanja i nauke Jeton Šaćiri, rada i socijalne politike Jovana Trenčevska, ministar za informatičko društvo i administraciju Admirim Aliti i za kulturu Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

Na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostao je Oliver Spasovski, a iste funkcije su zadržali i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Blagoj Bočvarski, finansija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama i u vladi Kovačevskog vodiće Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok se dosadašnji vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratio na čelo Ministarstva poljoprivrede.

Novi lider SDSM Kovačevski je na mjestu premijera naslijedio Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku na funkciju premijera i lidera ljevičarskog SDSM zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na oktobarskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu Sjeverne Makedonije sa 120 poslaničkih mjesta.

Drugu uzastopnu koalicionu vladu SDSM sa DUI Zaev je formirao 30. avgusta 2020, nakon vanrednih parlametarnih izbora koji su održani u julu te godine. Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je novom lideru SDSM Dimitru Kovačevskom mandat za sastav vlade.