za 24 sata prijavljeno 8.588 novozaraženih

Slovenija: Rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije, nova pravila o karantinu

Nova pravila stupaju na snagu od sjutra, a vrijede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 odsto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus, prenosi Hina

3452 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 8.588 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije, a vlada je ponovo promijenila pravila o karantinu, kako bi se ublažilo stanje u osnovnim djelatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sjutra, a vrijede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 odsto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus, prenosi Hina.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnim ustanovama i obrazovanju, nego će umjesto toga sedam dana zaredom morati da se testiraju, a preporučeno im je i korišćenje zaštitnih maski tipa FFP2.

"Nijedno rješenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rješenje djelovati", kazala je za slovenačke medije epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za kovid-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantin skrati na pet dana.

Kako prenose slovenački mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog talasa epidemije koji podstiče omikron varijanta virusa biti krajem januara ili početkom februara.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10.000, prenose slovenački mediji.