Brnabić: Što se tiče Vlade Srbije, stopiran je projekat "Jadar" i sve aktivnosti istraživanja nalazišta litijuma

Premijerka je istakla da ne želi da ulazi u dinamiku i očekivanja Rio Tinta već joj je namjera da zaštiti želje i interese građana Srbije

4502 pregleda 35 reakcija 0 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas rekla da je, što se tiče Vlade Srbije, projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto stopiran zato što neće dobili rješenje o eksploatacionom polju.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da nije stopiran samo taj projekat nego i sve druge aktivnosti u Srbiji koje se tiču istraživanja nalazišta litijuma.

"Ništa više se neće raditi bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i mještanima", kazala je Brnabić.

Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da zbog kašnjenja odobrenja za eksploataciono polje menja dinamiku realizacije projekta "Jadar" i da očekuje da prva komercijalna proizvodnja litijuma bude najranije 2027. godine, a prethodno je bilo planirano za 2026. godinu.

Rješenje za eksploataciono polje, kako je objasnila Brnabić, ne znači da je odobrena eksploatacija već je neophodno da bi mogla da se radi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Svi oni koji kritikuju prostorne planove, potencijalna rješenja o eksploatacionom polju ili bilo koje druge, pokazuju da ih apsolutno ne zanima procjena uticaja na životnu sredinu već politički koriste ovo za napade na predsjednika Vučića i Vladu Srbije. Da ih zanima, oni bi u stvari zahtijevali studiju, ono što oni rade je sprečavanje studije o procjeni uticaja na životnu sredinu", rekla je Brnabić.

Na pitanje ko bi radio sudiju o uticaju projekta "Jadar" na životnu sredinu ona je rekla da bi vjerovatno Rio Tinto angažovao neku kredibilnu instituciju ili organizaciju.

Premijerka je istakla da ne želi da ulazi u dinamiku i očekivanja Rio Tinta već joj je namjera da zaštiti želje i interese građana Srbije.

"U ovom trenutku za mene je projekat 'Jadar' gotov", kazala je Brnabić.

Bonus video: