velt: Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu

"Budimpešta finansira pokušaj razaranja BiH, Brisel novcem zasipa Balkan i ne pruža otpor nacionalistima"

Orban će blokirati svaki pokušaj Evropske unije da uvede sankcije (Miloradu) Dodiku. I više od toga – Mađarska je stavila na raspolaganje Republici Srpskoj 100 miliona eura pomoći, dodaje se

14951 pregleda 6 komentar(a)
Dodik i Orban, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik i Orban, Foto: Screenshot/Youtube

Budimpešta finansira pokušaj da se razori Bosna i Hercegovina (BiH), a Brisel za to vrijeme probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima, piše njemački Velt.

Pod naslovom "Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu", list ocjenjuje da Mađarska, kao članica EU i NATO podržava težnju za otcjepljenjem bosanskih Srba, a da joj pomoć u tome stiže upravo iz Brisela.

List podsjeća na posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci prošlog novembra i izjavu koja se tada čula u Republici Srpskoj po kojoj oni "uživaju punu podršku premijera Orbana i države Mađarske – dakle i kada je reč o otcepljenju od Bosne i Hercegovine", prenosi Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

Uprkos "krizi koja tako ugrožava i NATO i EU", u tekstu se procjenjuje da "te brige izgleda u Budimpešti ne igraju nikakvu ulogu".

Orban će blokirati svaki pokušaj Evropske unije da uvede sankcije (Miloradu) Dodiku. I više od toga – Mađarska je stavila na raspolaganje Republici Srpskoj 100 miliona eura pomoći, dodaje se.

U članku njemačkog lista citira se i izjava analitičara iz BiH Jasmina Mujanovića koji tvrdi da "Budimpešta finansira pokušaj da se razori Bosna i Hercegovina" i navodi njegov zaključak da Orban na taj način "slijedi sopstvenu ideju 'hrišćanske Evrope', pri čemu je Dodik još jedna karika u lancu neliberalnih režima koje Orban želi da primi u Evropsku uniju kao saveznika u sopstvenoj neliberalnoj koaliciji – a tu je onda na prvom mjestu država kao što je Srbija".

List Velt dovodi u pitanje i ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija kao "rođenog Mađara i lojalnog sljedbenika Orbana".

"Njegova uloga ga zapravo obavezuje da zastupa zajedničke interese Unije, a ne zemlju svog porijekla. Ali u to postoje sumnje", ocjenjuje njemački list.

Podsjeća se i na dokument EU koji "pokazuje 'vanredni nivo' koordinacije između Varheljija i secesionista u Republici Srpskoj i koji je napisan prije spornog glasanja u parlamentu RS. Ne samo da je Varhelji dogovorio termin sjednice parlamenta, već je 'dogovoren i moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija u periodu od šest mjeseci'", stoji u dokumentu za koji Velt navodi da ga ima u svom posjedu.

List citira i pismo grupe poslanika u Evropskom parlamentu koji traže istragu o ulozi Varheljija u kome se, pored drugog, navodi da "ako postoji sumnja u nestranačnost i neutralnost Evropske komisije onda je ugrožena osjetljiva geopolitička ravnoteža".

Velt optužuje i Brisel da "probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima" dodajući da su zemlje tog regiona samo od 2014. do 2020. dobile oko 700 miliona eura za reforme – "bez da je postignut konkretan napredak, što pokazuje i najnoviji izvještaj službe za reviziju Evropske unije".