Lajčak i Eskobar iduće sedmice u Prištini i Beogradu o obnovi dijaloga

Borelj je to rekao posle sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da "pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u Dijalogu", dok je upozorio da vlasti u Prištini "u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sjedne za pregovarački sto"

4091 pregleda 1 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak iduće sedmice će putovati na Kosovo i u Srbiju zajedno s pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom s ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vođama poradi na tome da se dijalog nastavi, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Borelj je to rekao posle sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da "pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u dijalogu", dok je upozorio da vlasti u Prištini "u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sjedne za pregovarački sto".

Visoki predstavnik EU je na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom za proširivanje Oliverom Varheijem dodao da će "jasno predočiti Kosovu da je dijalog presudan za napredak na evropskom putu".

"Mi ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom nastaviti da pripremamo novu rundu dijaloga u Briselu, ali to će dogoditi samo ako obe strane spremne da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja", naveo je Borelj.

I, kako je istakao, "tom cilju ćemo ja i gospodin Lajčak nastaviti da radimo s obije strane, a posebno s Kosovom koje u ovom trenutku pokazuje znatnu uzdržanost da sjedne za pregovarački sto".

Bonus video: