Slučaj Davida Dragičevića: Danas izricanje presude protiv dvojice krim tehničara zbog sumnje na uništenje dokaza

"Presuda je odavno napisana! Sjutra će je samo pročitati! Sjutra je zapravo nastavak kriminalne konferencije od 26.3.2018. godine! Jasno je koji je jedini interes "tužioca" Dalibora Vreće - zataškati ubistvo Davida Dragičevića i tako zaštiti nalogodavce i izvršioce ubistva! Vidimo se u 13:30 ispred Osnovnog suda u Banjaluci!"

5770 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u decembru 2018. u Banjaluci, Foto: Printscreen/Radio Slobodna Evropa
Sa protesta u decembru 2018. u Banjaluci, Foto: Printscreen/Radio Slobodna Evropa

Danas će u Banjaluci biti izrečena presuda u predmetu protiv dvojice krim tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Sprječavanje dokazivanja", tj. zbog sumnje da su uništili donji veš Davida Dragičevića koji je mogao i trebao da posluži kao važan dokaz u istrazi.

Izricanju presude će prisustvovati i Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, kao i predstavnici udruženja građana "Put pravde".

Podsjetimo, na juče održanom ročištu iznesene su završne riječi.

"Optužnicu protiv dvojice krim tehničara PU Banjaluka u ovom predmetu zastupa tužilac Dalibor Vrećo koji se dovodi u vezu sa zataškvanjem ubistva Davida Dragičevića i od koga je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i zbog čega opravdano sumnjamo da je tom tužiocu u interesu da nastavi sa zataškavanjem ubistva Davida Dragičevića. Dalibor Vrećo više ne bi trebao nikakve optužnice da zastupa već bi upravo on trebao da se nađe na nekoj od budućih optužnica za brojna krivična djela koja je počinio, ali i dalje čini" saopšteno je iz Puta pravde.

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida tvrdi da je presuda već poznata.

"Presuda je odavno napisana! Sjutra će je samo pročitati! Sjutra je zapravo nastavak kriminalne konferencije od 26.3.2018. godine! Jasno je koji je jedini interes "tužioca" Dalibora Vreće - zataškati ubistvo Davida Dragičevića i tako zaštiti nalogodavce i izvršioce ubistva! Vidimo se u 13:30 ispred Osnovnog suda u Banjaluci!" objavio je Perduv juče na svojoj FB stranici.

Podsjetimo, Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari PU Banja Luka, svjesno i namjerno bacili su u smeće donji veš pokojnog Davida Dragičevića kako bi prikrili eventualne tragove, stoji u optužnici bnjalučkog tužilaštva Banjaluka.

Tužilaštvo temelji ove navode na činjenici da je sivi donji veš tokom obdukcije skinut sa Davidovog tijela, prevezen u prostoriju za sušenje PU Banja Luka, odakle je nestao.

Donji veš je jedini predmet koji nije popisan od strane optuženih u njihovom kriminalističko-tehničkom izvještaju. Veš nije ni fotografisan .

Svi akteri u ovom slučaju različito su opisivali kako je veš nestao.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića još nije riješen.

Podsjetimo, tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci, dana 24. marta 2018.godine. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne "činjenice" o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenoj konferenciji za medije , gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David pod dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

„Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, rekao je na konferenciji Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Patolog koji je obavio obdukciju rekao je da se David utopio, a da povrede koje je zadobio za života, nikako nisu mogle biti fatalne. Kasnije su utvrdili da je vrijeme smrti 4 ujutro te iste večeri kada je nestao, te da je toksikološki nalaz pokazao da je David u sebi imao tragove LSD-a, marihuane i alkohola.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Ovaj slučaj trenutno je u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Bonus video: