U Sloveniji i dalje ogroman broj infekcija, bolnice u problemima zbog bolovanja zaposlenih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Robert Karota rekao je da problem sa zaposlenima koji su na bolovanju postoji i u laboratorijama i drugim ustanovama

3174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slovenija nastavlja da bilježi ogroman broj novih infekcija koronavirusom, u poslednja 24 sata potvrđeno je 14.206, a čak 20 odsto zaposlenih u bolnicama je na bolovanju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Robert Karota rekao je da problem sa zaposlenima koji su na bolovanju postoji i u laboratorijama i drugim ustanovama.

Prema njegovim riječima, omikron soj koji je sredinom januara postao dominantan u Sloveniji, tek sada "pokazuje zube", a opasan je kao i delta zbog brzog širenja. Opasan je i za održavanje bolničkog sistema,kao i zbog velike rasprostranjenosti u populaciji, iako izaziva blaže simptome, prenijela je Hina.

Kako je danas saopštio Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), u poslednja 24 sata u zemlji je potvrđeno 14.206 novih infekcija među 19.707 osoba testiranih PCR testovima, a 72,1 odsto je bilo pozitivno.

Broj novootkrivenih infekcija manji je u odnosu na prethodni dan, kada je bilo skoro 17.500, ali je trend veoma zabrinjavajući jer je prije više od nedjelju dana zabilježeno 3.912 novih infekcija.

Sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu sa novim podacima porastao je na 12.415, a 14-dnevna incidencija na sto hiljada stanovnika na 6.815 zaraženih, dok je vakcinisano ukupno 57,3 odsto stanovništva.

Sa 12 smrtnih slučajeva u 24 sata, ukupan broj umrlih među zaraženima koronom porastao je na 5.825.

Bonus video: