Zvaničnica EU izrazila optimizam povodom pregovora o izbornoj reformi u BiH

"Kroz razgovor sa većinom političkih subjekata, i iz vladajućih struktura i iz opozicije, imamo priliku da čujemo različite stavove i različite konstruktuvne poglede", rekla je Angelina Ajhorst

3795 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zvaničnica Evropske unije Angelina Ajhorst izjavila je danas u Neumu da se u pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini (BiH) vodi kvalitetna i konstruktivna diskusija o velikom paketu od 17 stranica koji govori o unaprijeđenju izbornog procesa.

"Kroz razgovor sa većinom političkih subjekata, i iz vladajućih struktura i iz opozicije, imamo priliku da čujemo različite stavove i različite konstruktuvne poglede", rekla je novinarima Ajhorst, izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu.

Ona je kazala da je atmosfera tokom pregovora dobra i dodala da će predloženi dokument o izbornoj reformi ići na dalju, ekspertsku analizu.

Uz Ajhorst i američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera, u pregovorima učestvuju i stručnjaci Venecijanske komisije, Varšavske komisije i predstavnici Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Palmer je rekao da su svi učesnici pregovora okupljeni oko istog cilja, postizanja konačnog dogovora o izbornim reformama koji bi dobio podršku u parlamentu BiH.

"Drago nam je da razgovoramo u ovom formatu, neke stvari će se naći na dnevnom redu, neke su teže od drugih. Uz političke lidere, koji su sa nama, diskusiji su se priključili i eksperti da nam pomognu da riješimo neka teža tehnička pitanja", kazao je Palmer.

On je naveo da ima mnogo problema koje treba riješiti, ali da niko ne bi uzalud trošio vrijeme da ne postoji nada da će rješenja koja budu dogovorena dobiti parlamentarnu podršku.

U današnjim pregovorima učestvuju delegacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, i stranke Narod i pravda, dok su učešće odbili predstavnici drugih partija iz Federacije BiH, uključujući Socijaldemokratsku partiju BiH, Demokratsku frontu i Našu stranku.

Bonus video: