SNS i SPS s posebnim listama na izbore, zajednički kandidat za predsjednika

Vučić je rekao da će vezi sa kandidaturom za novi predsjednički mandat najprije razgovarati sa stranačkim kolegama u SNS-u, a da će potom održati još jedan sastanak "sa partnerima iz SPS-a" prije donošenja konačne odluke.

4856 pregleda 3 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) izaći će na predstojeće izbore sa posebnim listama, ali će nastaviti saradnju, odlučeno je na sastanku rukovodstava dvije partije. Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će ta stranka zajedno sa SNS-om imati zajedničkog kandidata na predsjedničkim izobrima i da se nada da će to ponovo biti lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Kako je Vučić rekao poslije sastanka, izlazak na izbore sa posebnim listama dovešće do „maksimizacije“ rezultata stranaka vladajuće koalicije.

„To je naša zajednička odluka. Mi već 10 godina uspješno sarađujemo, razgovarali smo i o budućoj saradnji i poslije izbora ako nam građani daju povjerenje da nastavimo da radimo zajedno i na nivou Vlade i na niovu Beograda“, kazao je Vučić poslije sastanka u sjedištu SNS-a u Beogradu.

Najavio je i da će dvije stranke raditi na pripremi strateškog dokumenta koji će definisati ciljeve saradnje SNS i SPS.

"Pričali smo kako da u okviru programa Srbija 2025 i Srbija 2030 zajedničke ciljeve i zalaganja stavimo na pravo mjesto i da pored svega što smo do sada uradili, pronađemo još više snage i energije za važna djela u budućnosti", rekao je Vučić.

Naveo je da imaju zajedničke strateške ciljeve, oko kojih se okupljaju, prenosi N1.

"Zajednički želimo da Srbija ide naprijed. Bilo je u prošlosti mnogo teških odluka i sve što smo postigli, poput najbolje finansijske konsolidacije u Evropi, djelimično je moj uspjeh, ali ja to ne bih uspio da nije bilo Ivice Dačića da podrži te teške mjere kad sam ih predložio", rekao je Vučić.

Kazao je i da će u vezi sa kandidaturom za novi predsjednički mandat najprije razgovarati sa stranačkim kolegama u SNS-u, a da će potom održati još jedan sastanak "sa partnerima iz SPS-a" prije donošenja konačne odluke.

"SPS ima svog kandiata - Aleksandar Vučić je bio zajednički kandidat prošlog puta, što se nas tiče ako je on kandidat za predsjednika Srbije, on i dalje jeste i ponovo će biti naš zajednički predsjednički kandidat", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sjedištu SNS-a.

Vučić je jedini koji može da iznese "tu borbu" koju nosi predsjednička funkcija i simboliše rezultate koji su postignuti posljednjih deset godina, naveo je.

On je kazao da će na parlamentarnim i lokalnim izborima ići odvojeno, ali da će SPS i SNS nastaviti saradnju i nakon izbora.

"To pitanje (izlazak na izbore) ne politizujemo, jer je to pitanje analitike, odnosno šta donosi najbolji rezultat, jer se bolji rezulat ostvaruje ako idemo odvojeno na izbore", rekao je Dačić.

SPS će, dodao je, ići na izbore u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom.

"Trebalo bi 2. marta da raspišem predsjedničke izbore"

Takođe, Dačić je rekao da će žrijeb biti za predsjedničke izbore, jer se za parlamentarne i lokalne izbore redosljed kandidata utvrđuje po redosljedu prijave.

Dačić je rekao da se 15. februara završava rad Narodne skupštine i raspisuju se izbori. "Trebalo bi da 2. marta raspišem izbore za predsjednika. Polako ulazimo u izbornu trku", kazao je on.

Vučić je dodao da je prihvatio da se redosljed predsjedničkih kandidata odredi žrijebom iako bi kako je ocijenio, prednost trebalo da ima "onaj ko je najorganizovaniji". "Opet mogu da budem i šesti i dvanaesti na listiću, kako god da okrenete ne vidim kome je to važno. To govori o besmislenim stvarima na kojima ljudi baziraju bavljenje politikom", rekao je Vučić.

Komentarišući ocenu poslanika Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika da je ostvaren pozitivni napredak pred aprilske izbore, ali da se kasni sa primjenom dogovorenih mera za unaprjeđenje izbornih uslova, Vučić je kazao da će naredne nedjelje sve preporuke iz dijaloga o unaprjeđenju izbornih uslova biti usvojene u Skupštini Srbije.

Delegacije na današnjem sastanku su predvodili lideri partija Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a sastanku prisustvuju članovi stranačkih rukovodstava.

U delegacji SNS bili su Miloš Vučević, Darko Glišić, Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Vladimir Orlić, Goran Vesić i drugi, dok su predstavnici SPS bili Novica Tončev, Branko Ružić, Slavica Đukić Dejanović, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić, Predrag Marković i Nikola Nikodijević.

Bonus video: