Prvi slučaj nove podvarijante omikrona BA.2 u Hrvatskoj

“U prirodi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju”, rekla je Mira Čand, direktorka u britanskoj zdravstvenoj agenciji. “Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija", dodala je ona

2839 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

Kako je potvrdila zamjenica direktora HZJZ Ivana Pavić-Šimetin za N1, u Hrvatskoj je potvrđen jedan slučaj zaraze varijantom BA.2, prenosi N1 Zagreb.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nijesu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od ranijih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenački mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6 posto), Indija (5 posto), Švedska (2 posto) i Singapur (2 posto).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska Agencija za zdravstvenu bezbjednost svrstala je BA.2 među “sojeve koji se posmatraju”.

“U prirodi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju”, rekla je Mira Čand, direktorka u britanskoj zdravstvenoj agenciji. “Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija", dodala je ona.

Bonus video: