Austrijski kancelar: Održati obećanje o pristupanju Zapadnog Balkana EU

U procesu pristupanja ponovo je potrebna pozitivna dinamika, kazao je Nehamer

3027 pregleda 0 komentar(a)
Nehamer, Foto: Reuters
Nehamer, Foto: Reuters

Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan je u ključnom interesu Evrope, ali, prije svega, u interesu Austrije, ocijenio je austrijski kancelar Karl Nehamer i poručio da Evropa mora da održi obećanje i nastavi da nudi svim zemljama Zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje.

Istovremeno, od suštinskog je značaja da sve države Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, ambiciozno napreduju i ubrzaju reforme, bez kojih proces pridruživanja neće dobiti zamah, rekao je Nehamer za Kurir.

Prema njegovom viđenju, za razvoj Srbije i regiona, pored ekonomskih reformi, od velikog su značaja i reforme vladavine prava.

Stoga mi je drago što je Zapadni Balkan prioritet francuskog predsjedavanja. U procesu pristupanja ponovo je potrebna pozitivna dinamika, naglasio je Nehamer.

On je poručio i da status kvo nije opcija za rješenje pitanja Kosova, već da je to trajna i održiva normalizacija odnosa, prenosi N1.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ima našu punu podršku. Za napredak u procesu pridruživanja neophodan je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Zato je važno vratiti više dinamike u ove pregovore, zaključio je Nehamer.

Bonus video: