U Sloveniji više od 23 hiljade novozarazenih zbog nove metodologije

Ministar zdravlja te države Janez Poklukar naveo je da je novi protokol testiranja privremen, kao i da će važiti dok je raširenost omikron soja koronavirusa velika

4944 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji su, usljed promjene metodologije bilježenja novih slučajeva zaraze koronavirusom, u posljednja 24 sata registrovana 23.433 novozaražena, što je dvostruko više nego dan ranije i najviše od početka epidemije.

Prema protokolu koji je uveden u utorak, među nove slučajeve zaraze, odmah se registruju i pozitivni nalazi brzih antigenskih testova, koji su do sada ulazili u statistiku nakon što se potvrde PCR testiranjem.

Ministar zdravlja te države Janez Poklukar naveo je da je novi protokol testiranja privremen, kao i da će važiti dok je raširenost omikron soja koronavirusa velika.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u posljednja 24 sata obavljena su 17.143 PCR i 96.160 brzih antigenskih testiranja, prenosi Hina.

Trenutno je u Sloveniji aktivno 186.537 slučajeva zaraze, dok četrnaestodnevna incidencija zaraženih na 100 hiljada stanovnika iznosi 8.851.

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo je 14 osoba, pa je u toj državi, od početka epidemije zabilježeno 5.880 smrtnih slučajeva.

Bonus video: