Vučić se sastao sa Eskobarom i Lajčakom u Beogradu

Na trilateralnom sastanku trojice zvaničnika razgovaralo se o "ključnim temama od značaja za održivost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju

18642 pregleda 22 reakcija 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Screenshot/Instagram
Sa sastanka, Foto: Screenshot/Instagram
Ažurirano: 02.02.2022. 21:19h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večeras u Beogradu razgovarao sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i SAD zaduženim za Zapadni Balkan o ključnim temama značajnim za održivu budućnost i stabilnost regiona.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, on je imao odvojene sastanke sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom sa kojima je razgovarao o narednim koracima u dijalogu između Beograda i Prištine.

Na trilateralnom sastanku trojice zvaničnika razgovaralo se o "ključnim temama od značaja za održivost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Eskobar i Lajčak su najavili da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obje strane ispune sve iz dijaloga.

Lajčak je rekao da EU i SAD tijesno sarađuju i dijele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga i budućnosti regiona.

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbijedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Prema njegovim riječima, Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbjegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: