Stoltenberg: Razmatramo raspoređivanje dodatnih grupa u jugoistočnom dijelu Alijanse

"Posljednjih dana smo zapazili značajno kretanje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji. Ovo je navjeće raspoređivanje ruskih snaga od Hladnog rata", kazao je generalni sekretar NATO na zajedičkoj konferenciji

5825 pregleda 9 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Generalni sekretar NATO Jens Stolteberg kazao je da razmatraju raspoređivanje dodatnih borbenih grupa u jugoistočnom dijelu saveza.

Stoltenberg je na konferenciji poslije susreta sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim kazao da je "stabilnost na zapadnom Balkanu od velike važnosti za NATO".

"Pozdravljam napore Sjeverne Makedonije da promoviše bezbjednost,stabilnost i napredak u reginu. To uključuje vaš doprinos mirovnoj misiji NATO na Kosovu. Od kako se Sjeverna Makedonija priključila NATO, Alijansa je garantovala vašu bezbjednost", kazao je on, navodeći kao primjer da Grčka čuva sjevernomakedonsko nebo kao dio misije "air policing".

"To je NATO solidarnost na djelu",kazao je on.

Sa Kovačevskim je bilo riječi i o situaciji u Ukrajini i jačanju vojno prisustva Rusije u i oko Ukrajine.

"Posljednjih dana smo zapazili značajno kretanje ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji. Ovo je navjeće raspoređivanje ruskih snaga od Hladnog rata", kazao je on na zajedičkoj konferenciji.

Bonus video: