Janša: Proširenje EU jedina pozitivna perspektiva Zapadnog Balkana

"Sa članstvom u EU, pitanje gdje su granice i ko je u prošlosti bio u nepovoljnom položaju se gura u stranu, a zajednička budućnost dolazi u prvi plan", rekao je Janša

1573 pregleda 1 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan jedina je pozitivna perspektiva za region, koja umanjuje uzroke sporova i sukoba, ocijenio je predsjednik vlade Slovenije Janez Janša.

"Sa članstvom u EU, pitanje gdje su granice i ko je u prošlosti bio u nepovoljnom položaju se gura u stranu, a zajednička budućnost dolazi u prvi plan", rekao je Janša za televiziju RAI 2.

On je kazao da Slovenija, kada je riječ o situaciji u Ukrajini, zajedno sa drugim evropskim zemljama dijeli zabrinutost u pogledu očuvanja mira u istočnom susjedstvu.

Prema riječima Janše, Slovenija i druge evropske zemlje, čvrsto vjeruju da svaka država ima pravo da samostalno odlučuje o svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji, uključujući članstvo u EU i NATO.

On je, kako prenosi STA, kazao da treće države, u ovom slučaju Rusija, nemaju pravo veta na odluku jednog naroda o samoopredjeljenju.

Bonus video: