Hrvatska ograničila cijenu naftnih derivata

Premijer Plenković kazao je da Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu"

8798 pregleda 6 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters
Plenković, Foto: Reuters

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da Vlada ponovo zamrzava cijene osnovnih goriva, ali i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata, i to 11,37 kuna za benzin, 11,29 kuna za dizel i 6,50 kuna za plavi dizel.

"S obzirom na izgledan rast cijena naftnih derivata odlučili smo ponovo donijeti uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosupera 95 na postojećih 11,37 kuna, dakle to je cijena koja je otprilike dvije, tri sedmice i ona će ostati idućih mjesec dana, te dizela na 11,29 kuna", rekao je Plenković na pres konferenciji nakon sjednice vođstva HDZ-a.

Dodao je da će Vlada limitirati i cijenu plavoga dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu, na 6,50 kuna, prenosi HRT.

Istakao je da time Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu".

Odluka će, naveo je, biti objavljena danas i stupiće na snagu odmah.

"Prema tome sutra ista cijena benzina - običnoga eurosupera 95, običnog i plavog dizela, dok cijena premijum goriva neće bit limitirana. Onaj ko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti", zaključio je Plenković.

Na pitanje zašto je gorivo u Hrvatskoj najskuplje u okruženju, Plenković kaže kako je Vlada u oktobru reagovala i smanjila udar na građane.

"Cijene se formiraju na tržištu, ne određuje iz Vlada, ta su vremena davno iz nas. Sad smo se odlučili na korak koji je dobar za građane. Vidjeli ste da se benzin trošio i do sada", rekao je premijer, dodajući da cijene i u susjednim zemljama variraju.

"Ako ovi koji distribuiraju gorivo imaju prostora da spuste cijenu, neka spuste, ja sam za", kaže.

Potrošnja je u okviru onih u Evropskoj uniji, kazao je hrvatski premijer.

Bonus video: