EU i SAD pozvale Albaniju da usvoji ustavni amandman o nastavku provjere sudija i tužilaca

Oko 500 sudija i tužilaca je provjereno od 800, od toga je 180 razriješeno funkcije, 70 je podnijelo ostavku kako bi izbjegli provjeru, a na radnim mestima je ostalo samo 190

3028 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Albaniju da usvoji ustavni amandman o nastavku provjere sudija i tužilaca što je ključno za reformu pravosuđa i jedan od uslova za prijem u EU.

Zakon o reformi pravosuđa usvojen je 2016. godine, pošto je pripremljen uz pomoć eksperata EU i SAD, a odobrila ga je Venecijanska komisija Savjeta Evrope, a omogućava vlastima da provjere prihod i imovinu sudija i tužilaca, i njihovu profesionalnu istoriju.

Do sada je ispitano stotine sudija i tužilaca, ali je ostalo još oko 300. Petogodišnji mandat za provjeru je istekao i parlament bi trebalo da odobri ustavni amandman kojim bi se produžio proces provjere.

U zajedničkom saopštenju EU i SAD navedeno je da je "provjera sudija i tužilaca osnovni element reforme pravosuđa".

Korupcija u pravosuđu muči Albaniju, pa reforma pravosudnog sistema ima za cilj da osigura da sudije i tužioci budu nezavisni od politike da bi se iskorijenilo podmićivanje.

Oko 500 sudija i tužilaca je provjereno od 800, od toga je 180 razriješeno funkcije, 70 je podnijelo ostavku kako bi izbjegli provjeru, a na radnim mestima je ostalo samo 190. Albanija, članica NATO-a od 2009. godine, dobila je status kandidata za članstvo EU ​​2014. i nada se da će ove godine pokrenuti pregovore.

Bonus video: