U Sloveniji potvrđeno 12.137 novih zaraza koronavirusom, 16 preminulih

Očekuje se da će ove nedjelje biti ukupno potvrđeno oko 60.000 novih slučajeva zaraze, što je još uvijek mnogo, ali znatno manje nego proteklih nedjelja, kad ih je znalo biti i po 100.000, kazao je za medije Janez Žibert sa ljubljanskog Medicinskog fakulteta

1310 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 12.137 zaraza koronavirusom i 16 preminulih među oboljelima, međutim svi epidemiološki podaci su u opadanju pa epidemiolozi najavljuju mogućnost da će uskoro doći do popuštanja nekih mjera.

Nakon što je proteklih dana pređen vrhunac broja dnevnih zaraza, očekuje se da će za koji dan uslijediti i pad broja hospitalizovanih pacijenata, dok se vrhunac broja smrtnih slučajeva očekuje naredne nedjelje pa vladin stučni štab za kovid-19 dopušta da se tada može raspravljati i o postepenom ukidanju nekih mjera, prenose danas slovenački mediji iz izvora bliskih vladi.

Očekuje se da će ove nedjelje biti ukupno potvrđeno oko 60.000 novih slučajeva zaraze, što je još uvijek mnogo, ali znatno manje nego proteklih nedjelja, kad ih je znalo biti i po 100.000, kazao je za medije Janez Žibert sa ljubljanskog Medicinskog fakulteta, koji radi i projekcije razvoja epidemije, govoreći o mogućem popuštanju.

Član kriznog štaba Matjaž Jereb izjavio je za Slovenačku televiziju da mišljenja o trenutnoj situaciji i mjerama u njoj nijesu jedinstvena, ali da se smatra kako bi naredne nedjelje mogli da se ostvare uslovi da se "postepeno ukidaju pojedine epidemiološke mjere".

Sve to pod uslovom da broj kritičnih pacijenata počne padati, kazao je, dodavši da je prerano za dugoročniju prognozu kako će se stvari razvijati narednih nedjelja, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je sa 3.252 PCR testova i 124.073 brzih antigenskih testova potvrđeno ukupno 12.137 novih zaraza, pri čemu je udio pozitivnih kod PCR testova bio 27,4 odsto, a kod brzih antigenskih 9,1 odsto.

Broj hospitalizovanih u posljednja 24 sata smanjen je za 2,8 odsto, pa je u bolnicama ukupno 789 pacijenata, od čega 141 na intenzivnoj nezi, gdje je broj hospitalizovanih pao za 3,4 odsto u odnosu na prethodni dan.

Sa preminulima u posljednja 24 sata ukupni broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao se na 6.044.

Bonus video: