"BiH neće biti ako ne bude ustavna država"

Dodik: SAD i Velika Britanija žele BiH da pretvore u unitarnu muslimansku državu

"Američka i britanska administracija u Bosni i Hercegovini nameću politike svojih država i podržavaju ideju o unitarnoj državi, u kojoj će muslimani biti dominantni"

3811 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik optužio je Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju da BiH žele da učine unitarnom muslimanskom državom.

On je rekao da američka i britanska administracija u Bosni i Hercegovini "nameću politike svojih država i podržavaju ideju o unitarnoj državi, u kojoj će muslimani biti dominantni".

"Riječ je o otimačini kompletnog dijela zapadne diplomatije na uspostavljanju muslimanske države i oni to ne kriju. Republika Srpska neće učiniti ništa suprotno Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da Republika Srpska ne namjerava secesiju, ali je dodao da Bosne i Hercegovine "neće biti ako ne bude ustavna država".

Govoreći o pitanju državne imovine i uspostavljanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta RS, Dodik je rekao da su to nadležnosti koje će Republika Srpska vratiti, "onako kako je i planirano i u skladu sa Ustavima i Srpske i BiH".

"Zakon o VSTS RS neće čekati godinu da stupi na snagu", naveo je on.

Dodik je dalje rekao da stavovi predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića (DF) i ministarke spoljnih psolova BiH Bisere Turković (SDA) ne odražavaju stavove Bosne i Hercegovine, već njihove lične stavove.

"Vidimo niz netačnih informacija u ime Bosne i Hercegovine, koje su iznijeli Komšić i Turković. To su njihovi lični stavovi i nisu usaglašeni na nivou Bosne i Hercegovine. To samo doprinosi nerazumijevanju", ocijenio je on.

Dodik smatra da teritorijlani integritet BiH nije ugrožen, a da se "pričom o ratu u BiH žele spriječiti legitimni stavovi RS".

"Republiku Srpsku žele dovesti u neku poziciju đavola. Sve to zbunjuje i sluđuje sve faktore u Bosni i Hercegovini. Komšić nije bio u Španiji u ime Bosne i Hercegovine. Španski zvaničnici su lažno informisani. On nije izvor informacija o objektivnom stanju u Bosni i Hercegovini", kazao je on.

Još je kazao da stav BiH nije ni to što bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović "svaki dan napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Jasno je da je Srbija potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i u ime Republike Srpske. Zato ona prati stanje u Bosni i Hercegovini", naveo je Dodik.

Dodao je da smatra da zvanična politika Srbije nije usmjerena ka urušavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, odnosi i BiH ostaju složeni, a neki, kako je ocijenio, čine sve da budu još teži i nerješivi.

Dodao je će se situacija u BiH i dalje odvijati na relaciji sukoba koncepta decentralizovane zemlje i drugog, koji želi da napravi unitarnu BiH.

Dodik je još naveo da je uvjeren da neće biti dogovora oko Izbornog zakona BiH, jer to, kako je istakao, ne žele Bošnjaci.