Građani protestuju u centru Beograda: Zahtijevaju trajne zabrane eksploatacije litijuma i bora

Aktivista udruženja Ne damo Jadar, Zlatko Kokanović izjavio je za televiziju N1 da i posle vladine Uredbe o ukidanju prostornog plana za projekat posebne namjene Jadar, kompanija Rio Tinto nastavlja da otkupljuje zemlju u tom dijelu Srbije

7770 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Više stotina građana blokiralo je večeras Ulicu kralja Milana u centru Beograda, zahtijevajući uvođenje trajne zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cijele Srbije prije izbora najavljenih za 3. april.

Protest protiče mirno i bez vidljivog prisustva policije a građani su se okupili na poziv udruženja Kreni-Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Istovremeno je ispred zgrade predsjedništva postavljeno nekoliko šatora u kojima će po najavama organizatora, ekološki aktivisti "kampovati" do ispunjenja zahtjeva.

Aktivista udruženja Ne damo Jadar, Zlatko Kokanović izjavio je za televiziju N1 da i posle vladine Uredbe o ukidanju prostornog plana za projekat posebne namjene Jadar, kompanija Rio Tinto nastavlja da otkupljuje zemlju u tom dijelu Srbije.

"Dešavanja na terenu su ista kao prije ukidanja te uredbe. Kompanija Rio Tinto je posle 20. januara kupila još jedno domaćinstvo, devet parcela, nešto šume i poljoprivrednog zemljišta. Sve to nam govori da nije stavljena tačka na projekat Rio Tinto", rekao je Kokanović.

Bonus video: