RTL Hrvatska prodat za 50 miliona eura

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj

3006 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

RTL Hrvatska je tokom protekle noći definitivno prodat kompaniji Central European Media Enterprises (CME) za 50 miliona eura.

Na berzi je potvrđeno da je RTL svoj kanal u Hrvatskoj prodao kompaniji koja je bivši vlasnik Nove TV. Očekuje se da će transakcija od 50 miliona eura biti završena u drugom kvartalu ove godine.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj, prenosi Nova.rs.

RTL Grupa je imala većinsko vlasništvo nad RTL-om Hrvatska nakon što ga je osnovala 2004. godine, a od sredine 2015. je bila u potpunom vlasništvu te firme.

Ova grupa je lider u emitovanju i digitalnom sadržaju s otprilike 67 televizijskih kanala, deset streaming servisa i 38 radijskih stanica. Svoje proizvode distribuiraju širom svijeta, a najveći su evropski komercijalni emiter.

Porodice TV kanala RTL grupe su ili broj jedan ili broj dva u osam evropskih zemalja.

CME, koja je kupila RTL Hrvatsku, posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO, kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Bonus video: