U Sloveniji i dalje opada broj novozaraženih korona virusom

U protekla 24 sata sa 1.062 PCR testa i 48.983 brza antigenska testa potvrđen je 3.601 slučaj zaraze koronavirusom, trenutno je 140.334 aktivnih slučajeva, a preminulo je sedmoro oboljelih, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje NIJZ

2156 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji i dalje opada broj novozaraženih koronavirusom kao i svih ostalih pokazatelja epidemije, a slovenačka vlada je najavila da će raspravljati o djelimičnom ublažavanju mjera i prilagodbi novoj situaciji smirivanja zaraze.

U protekla 24 sata sa 1.062 PCR testa i 48.983 brza antigenska testa potvrđen je 3.601 slučaj zaraze koronavirusom, trenutno je 140.334 aktivnih slučajeva, a preminulo je sedmoro oboljelih, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje NIJZ.

Stanje broja hospitalizovanih je trenutno stabilno, a vlada će uskoro s epidemiolozima raspravljati o mogućem prilagođavanju dosadašnjih mjera, prenosi Hina.

Mateja Logar koja vodi vladin krizni štab za kovid-19 izjavila je za Slovenski radio da se opšte sanitarne mjere, nošenje maski, dezinfekcija, održavanje distance, provjetravanje prostora i rad od kuće narednih nedjelja još sigurno neće mijenjati.

Međutim, kako je dodala, djelimično popuštanje mjera može se očekivati u djelatnostima gdje je prisutan kratkotrajan kontakt između korisnika i pružatelja usluge, i to ako su prostorne prilike takve da nema prevelike gužve.

Isto tako, do relaksacije bi moglo doći za aktivnosti koje se odvijaju na otvorenom, dodala je.

U Sloveniji je do sada barem jednom dozom vakcine zaštićeno 1.262.794 ljudi, a potpuno je vakcinisano njih 1.215.850, odnosno 57,7 odsto ukupne populacije.

Bonus video: