Blokada kod Palate Srbije, vozač udario demonstranta, nosio ga na haubi

Okupljeni skandiraju: „Rio Tinto, marš iz Srbije“

22487 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Screenshot/Nova.rs
Foto: Screenshot/Nova.rs
Ažurirano: 15.02.2022. 14:12h

Ekološki aktivisti danas su blokirali Novi Beograd ispred Palate Srbija. Riječ je o građanima koji su prethodno šest dana kampovali ispred Predsjedništva Srbije tražeći potpunu zabranu iskopavanju litijuma i bora u toj državi. Današnja blokada i protest organizovani su povodom Dana državnosti Srbije i dodjele ordenja koju organizuje predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić.

14.05 Portal Nova.rs prenosi da su još dva automobila pokušala da probiju kordon demonstranata.

Građani su razbili staklo na jednom automobilu koji se zaletio u njih. U drugom incidentu, kako navodi portal, automobil je pojurio trotoarom na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Antifašističke borbe, kao i da su tom prilikom makar dvojica demonstranata jedva izbjegla povrede.

13.58 Savo Manojlović pozvao je da u roku od 24 sata bude usvojena zabrana bora i litijuma.

"Tražimo slobodu za cijelu Srbiju. Borba će trajati dok ne pobijedimo. Ko god da pobijedi na izborima, neće više moći da radi šta želi. Javljaćemo koji su koraci u slučaju da danas bude raspušten parlament, nasvaićemo sigurno sa protestma širom Sbije tokom izborne kampanje. Nastavićemo peticijama, blokadama i nikada se nećemo predati", kazao je on.

13.23 Okupljeni skandiraju: „Rio Tinto, marš iz Srbije“, prenosi Nova.rs.

13.20 Na uglu Bulevara Mihaila Pupina i Antifašističke borbe, vozač je udario pješaka i nosio ga na haubi nekoliko metara, prenosi portal Nova.rs, koji je objavio i snimak incidenta.

13.15 Ekološki aktivisti, koji blokiraju prilaz Palati, povremeno pokušavaju da protrče kroz kordon policije, kako bi prišli zgradi, koja ih u tome sprječava.

Policija je zadržala Dragana Simovića iz Gornjih Nedeljica, ali ga je brzo pustila nakon burnog reagovanja ostalih okupljenih koji su im za to bili dali rok od deset minuta.

"Došli smo ko ljudi ovdje da se čuje naša muka, od četvrka smo ispred zgrade Predsjedništva, ali niko da se zaustavi da nas čuje", rekao je Simović za TV N1.

Kako je dodao, "ne razumije ih kao domaćin".

"Meni kad neko dođe ja mu pocijepam rukav da uđe u kuću, a ovi ništa. Kako ih nije sramota", ispričao je Simović.

Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" zahvalio je građanima koji su ih podržavali prethodnih nekoliko dana prilikom protesta kod zgrade Predsjedništva, donosili hranu i nudili im svoje kuće da prenoće.

"Idemo do kraja, a predsjednik Vučić može da iskoristi današnji dan ako ume da sluša volju naroda i da usliši naše zahtjeve, tako da se raziđemo svojim domovima", rekao je Kokanović.

Međutim, ako to ne uradi, naveo je, "nastavićemo da se borimo do pobjede".

Bonus video: