Brnabić: Srbija ostaje na putu koji je određen donošenjem Sretenjskog Ustava

"Na ovaj dan susrećemo se sa sjenima Karađorđa, Miloša, Dositeja, Vuka, Dimitrija Davidovića i drugih velikana njihove epohe. Te istorijske ličnosti nas ovog dana pozivaju da pođemo njihovim putem, putem državotvornosti i napretka, nudeći udio u njihovoj slavi i svijetle primjere kako časno i dostojanstveno prevazilaziti prepreke pred Srbijom", kazala je premijerka Srbije

3833 pregleda 5 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO
Sa svečanosti, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Sretenje predstavlja identitetski datum za Srbiju i zbog ustanka 1804. i zbog Sretenjskog Ustava iz 1835. godine, te da će Srbije ostati na putu koji je određen tim revolucionarnim ustavom, a to je da bude suverena, nezavisna, ustavna, demokratska, moderna država, poštovana širom svijeta, ali i izvor blagostanja, sreće i prestiža svakog njenog građanina.

Ona prilikom obilježavanja nacionalnog praznika Sretenja – Dana državnosti Srbije u Orašcu kazala da "15. februar predstavlja dan sudbonosnog, identitetskog Sretenja".

"Na ovaj dan susrećemo se sa sjenima Karađorđa, Miloša, Dositeja, Vuka, Dimitrija Davidovića i drugih velikana njihove epohe. Te istorijske ličnosti nas ovog dana pozivaju da pođemo njihovim putem, putem državotvornosti i napretka, nudeći udio u njihovoj slavi i svijetle primjere kako časno i dostojanstveno prevazilaziti prepreke pred Srbijom", kazala je Brnabić.

Brnabić
Brnabićfoto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Kako je istakla, "cilj ovog puta bio je i ostao isti - Srbija suverene i nezavisna, evropska i modermna, ustavna i demokratska, porosperitetna i poštovana šiom svijeta koja će biti izvor blagostanja, sreće i prerstiža svakog njenog građanina".

Naglasila je da su i ove godine građani Srbije dokazali da slijede taj put inspirisani duhom Dimitrija Davidovića, da je "Srbije država sa izuzetno plodonosnom ustavotvornom djelatnošću".

"Ustavnim promjenama, koje su građani izglasali na referendumu 16. januara ove godine Srbije je postala pionir potpunog odvajanja sudske, od ostalih grana vlasti, od izbora do odgovornosti sudija, eliminišući mogućnost uticaja politike na sudstvo", kazala je premijerka.

Prema njenim riječima, "nova rješenja ne samo da daju primat pravnoj struci u tumačenju i sprovođenju prava, već kod građana jačaju percepciju podjele vlasti i svijest da pravo i pravda u našoj zemlji nikada više neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca političkih funkcija".

Dodala je i da je odgovor "onima koji kao i prije dva vijeka savjetuju Srbiji da bude ponizna i pokorna u isticanju rezultata koje je postigla, da Srbija ne želi da se pravda nikome, već da pobjeđuje i bude najbolja".

Dan državnosti Srbije
foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Brnabić je ukazala da je 15. februar važan za Srbiju i njen narod i zato što je na taj dan obilježen početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

"U vrijeme kada su mnoge vlasti u Evropi mahom nastajale voljom vladara i samodržaca, dinastičkim pregovorima i tajnom diplomatijom, jedna mala država, velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom i snagom", kazala je Brnabić.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da i u Republici Srpskoj (RS) Sretenje doživljavaju kao praznik koji je posvećen danu kada su Srbi "nakon dugovjekovne torture i okupacije digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti gradeći slobodu za sve koji ovdje žive".

"U RS ovaj dan obilježavamo kao svoj, zagledani u Srbiju kao u maticu. Srbija nam daje garancije i daje nam utočište. Srbija je tu da utješi, pomogne i ohrabri, da podstrek i da pokaže da samo borba za interese srpskog naroda gdje god da se nalazi uvijek ima opravdanje", kazao je Dodik.

Dodao je da je Sretenje važan istorijski događaj, kako zbog Prvog srpskog ustanka 1804. godine, kao i zbog Sretenjskog ustava koji označava i borbu za slobodu i stvaranje moderne srpske države.

Ocijenio je da je donošenje Sretenjskog ustava bilo previše liberano "za one koji nam danas drže slovo o slobodi i ljudskim pravima".

"Zato možemo da kažemo da su naši preci udarili temelje onome što je danas savremena civilizacija i savremena liberalna Evropa i stojimo ovdje zajedno obilježavajući te vrijednosti", kazao je Dodik.

Centralna državna ceremonija obilježavanja Dana državnosti u Orašcu počela je danas pomenom koji je služio episkop šumadijski SPC Jovan.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici vlada i skupština Srbije i Republike Srpske.

Brnabić i Dodik su položili vijence na spomenik Karađorđu u Orašcu.

Na svečanosti je izveden i kulturno-umetnicki program.

Bonus video: