Evropski parlament podržao novi sistem za putovanja u zemlje Šengena

Kako je najavljeno prošle sedmice, državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije
102 pregleda 1 komentar(a)
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2017. 15:36h

Evropski parlament podržao je na plenarnoj sjednici u Strazburu uspostavljanje elektronskog sistema ulaska i izlaska (EES) za državljane "trećih zemalja", koji bi trebalo da ubrza provjere na spoljnim granicama šengenskog prostora.

Kako se navodi, novi zajednički elektronski sistem, koji će postati operativan 2020. godine, registrovaće informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vrijeme, datum i mjesto ulaska i izlaska kao i odbijanja ulaska u šengenski prostor, prenosi Hina.

Kako je najavljeno prošle sedmice, državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije.

Sistem će se primjenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengen, kao i za one kojima ne trebaju vize, a trebalo bi da omogući da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka, do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci.

Podaci bi trebalo da se čuvaju u periodu od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina, a kako se navodi moći će da se koriste za prevenciju, otkrivanje i istragu terorističkih napada i drugih kriminalnih djela, a biće dostupni graničnim i viznim vlastima u zemljama članicama.

EES će moći da koriste zemlje koje u potpunosti primjenjuju šengenska pravila ili zemlje članice koje su prošle šengensku evaluaciju i imaju pasivni pristup Viznom informacijskom sastavu (VIS).

To znači da će Bugarska i Rumunija moći da učestvuju u EES-u, a Hrvatska će to moći nakon što uspješno prođe evaluaciju.

Bonus video: