Vučić: Srbija je danas bastion slobode i nezavisnosti

"Ustanici su su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarski ustanak na Balkanu, koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Bez tog dana ništa ne bi izgledalo kao danas. Volja koju su narodne tribune tog dana iskazali, žrtva na koju su bili spremni, koju su i podnijeli, postala je sastavni dio našeg DNK", kazao je predsjednik Srbije

2345 pregleda 8 komentar(a)
Vucic, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Vucic, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom Dana državnosti – Sretenja, da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mir na ovim prostorima, željna zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa.

Vučić je u Palati Srbija, na dodjeli odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, podsjetio da se 15. februara obilježava početak Prvog srpskog ustanka 1804. kao i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

"Ustanici su su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarski ustanak na Balkanu, koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Bez tog dana ništa ne bi izgledalo kao danas. Volja koju su narodne tribune tog dana iskazali, žrtva na koju su bili spremni, koju su i podnijeli, postala je sastavni dio našeg DNK", kazao je predsjednik Srbije.

Kako je dodao, zahvaljujući njima Srbija je uspjela da izdrži stotine godina borbe za svoju, ali i tuđu slobodu i nezavisnost.

"Zahvaljujući njima nijedna žrtva nam nije bila teška, zahvaljujući njima smo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mir na ovim prostorima, svjesni njegove vrijednosti, željni njegovog trajanja, kao i zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa sa onima koji nas okružuju", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ono što je veličanstveno i za Prvi srpski ustanak i za donošenje Sretenjskog ustava je da su naši preci, "ikao nepismeni seljački sinovi ipak imali snage da izađu iz mraka i da prepoznaju i usvoje one vrijednosti koje najveći dio Evrope u tom vremenu nije poznavao, te da prepozna evropske vrijednosti i potrebu za sistemom, koji je moguć u modernoj i jakoj državi".

Vučić je istakao da je budućnost srpske politike da "odluke donosimo nezavisno i samostalno i bez pritiska i bez uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, građana, zemlje i regiona u kome živimo, a ne o ličnim interesima ili drugih koji Srbiji i njenom narodu nikada nijesu željeli dobro".

"Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti", poručio je Vučić.

Naglasio je i da je Prvi srpski ustanak dokazao da Srbija oslonjena sama na sebe može da bude slobodna, a Sretenjski ustav da je slobodan i seljački narod odlučio da napravi modernu državu u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, a vlast kontrolisana.

Ukazao je i da Srbija nije slučajno nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svoj sudbini, jer je to nasljeđe predaka.

"Srbija danas je najvećim dijelom ono što su oni htjeli. Zemlja slobode i zemlje slobodnih, nezavisna zemlja, u kojoj se gradi, ona koja svoju budućnost drži u svojim rukama, mira, dostojanstva i jasnog sjećanja na one koji su dali živote za to", kazao je Vučić.

Istakao je i da Srbija gaji najbliže odnose sa Republikom Srpskom ne dirajući u integritet Bosne i Hercegovine, ali je naglasio da "niko ne može da zabrani da se govori o jedinstvu naroda, istoj kulturi i jeziku".

Bonus video: