Rio Tinto: Poštujemo odluku Vlade Srbije da poništi projekat Jadar

Predstavnici ekoloških organizacija i aktivisti traže da se zakonom trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji

2599 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rio Tinto poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta "Jadar", a zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije nastaviće "odgovorno da održava", navodi se u pisanom odgovoru kompanije Glasu Amerike.

Predstavnici ekoloških organizacija i aktivisti, koji traže da se zakonom trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji, tvrdili su da je Rio Tinto aktivan na terenu u okolini Jadra, uprkos odluci Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma. Vlada Srbije je 20. januara saopštila da "stavlja tačku" na projekat "Jadar" i da ukida sve upravne akte povezane sa Rio Tintom.

Upitani da prokomentarišu navode ekoloških organizacija da i dalje kupuju zemljište, rade na izgradnji gasovoda i povećavaju broj zaposlenih u lokalnim kancelarijama, iz kompanije Rio Tinto su naveli da će "odgovorno održavati zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije i da će njima upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine".

"Takođe smo posvećeni ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu komapnije održavamo bezbjednom, kao i da nastavimo da obezbjeđujemo sigurnost naših timova i saradnika", navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Iz kompanije nijesu odgovorili konkretno na pitanje da li je tačno da i dalje kupuju zemljište i kuće.

Bez odgovora je i pitanje da li je kompanija razmotrila određene pravne korake protiv Srbije, i koje, zbog odluke Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma.

Rio Tinto je neposredno po odluci Vlade saopštio da "razmatra pravne osnove za takvu odluku i implikacije koje može imati po aktivnosti i ljude u Srbiji".

"Naša komapnija poštuje nedavnu odluku Vlade Srbije da poništi Prostorni plan za razvoj ležišta 'Jadar", piše u odgovoru Glasu Amerike.

Ekološke organizacije, koje su mjesecima protestovale sa zahtjevom da Vlada spriječi dolazak Rio Tinta u dolinu Jadra, sada traže da se eksploatacija u Srbiji trajno zabrani zakonom.

Predstavnici vlasti su negativno odgovorili na ovaj zahtjev organizacija.

U međuvremenu su raspisani i vanredni parlamentarni izbori za 3. april. Ekološki aktivsti su najavili da će zahtjev o trajnoj zabranji rudarenja litijuma i bora "čekati i narednu vladu", kao i da će nastaviti sa protestima sve dok se to ne ispuni, piše Glas Amerike.

Bonus video: