Policija Kosova jača kapacitete na prelazu Brnjak na sjeveru, Srbija to naziva provokacijom

"Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbjednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svijet izazove nova destabilizacija prilika na terenu upadima Kurtijevih snaga na sjever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmjerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština", navode iz kancelarije za Kosovo uz poziv Prištini "da ne izaziva i provocira Beograd i Srbe na Kosovu

3616 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija Kosova je 26. februara na graničnom prelazu Brnjak na sjeveru zemlje, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, "poslala logističku opremu i kontejnere, koji će služiti graničnoj policiji". U saopštenju se napominje da Policija Kosova radi isključivo u interesu bezbjednosti građana i stvaranju sigurnog okruženja.

"Kosovska policija, na osnovu svojih dužnosti i zakonskih ovlašćenja, uvijek preduzima neophodne policijske radnje za obezbjeđenje i održavanje javnog reda i bezbjednosti na nacionalnom nivou", zaključuje se u saopštenju i dodaje da se akcije sprovode preko različitih policijskih jedinica, a kako bi se stvorili bolji uslovi za rad i kako bi se povećali logistički kapaciteti.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti su izjavili da su preduzeli dodatne bezbjednosne mjere, ali nijesu precizirali koje.

Mahom su govorili o sastancima sa predstavnicima domaćih i međunarodnih bezbjednosnih institucija. Održan je i sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova 23. februara ali u javnosti nijesu iznijeti zaključci.

Sa druge strane, Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je saopštila da "posljednja policijska akcija na sjeveru Kosova u suprotnosti sa važećim sporazumima", uz zaključak da je njen jedini cilj opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu.

U saopštenju se navodi da je Kosovska policija na 80 metara od prelaza Brnjak dovukla tešku mehanizaciju i ljudstvo pod "izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu".

"Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbjednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svijet izazove nova destabilizacija prilika na terenu upadima Kurtijevih snaga na sjever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmjerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština", navode iz kancelarije za Kosovo uz poziv Prištini "da ne izaziva i provocira Beograd i Srbe na Kosovu i ne ugrožava mir i bezbjednost kršenjem sporazuma.

Dva granična prelaza na sjeveru Kosova su septembra prošle godine lokalni Srbi držali dvije nedjelje u blokadi zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mjere oko registarskih tablica. Potom su Kosovo i Srbija pronašli privremeno rješenje posredstvom Evropske unije, odnosno da se državni simboli na registarskim tablicama priljepljuju bijelim naljepnicama dok se ne postigne konačno rješenje.

Kosovo i Srbija vode dijalog više od deset godina o normalizaciji odnosa dvije strane.

Bonus video: