Dačić: Srbija neće usklađivati spoljnu politiku sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji

"Da li nam garantuju da ćemo sjutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za desest 15, 20 godina"

9741 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Dačić, Foto: Shutterstock
Dačić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da se, povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje "da se svrsta na nečiju stranu", uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, ali je ocijenio da to nije srpski interes.

Dačić je za RTS izjavio i da "obaveza usklađivanja spoljne politike sa politikom EU treba da bude postepena do ulaska u EU", što, kako je naveo, Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti.

"Da li nam garantuju da ćemo sjutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za desest 15, 20 godina", rekao je Dačić.

Dodao je da EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji "koja najviše štiti naš državni i nacionalni interes". "U tom smislu se polazi od svojih interesa, a mi nemamo uopšte interese da vodimo politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa našim državnim interesom", rekao je on.

Dačić je ocijenio da Srbija uvažava stavove EU o "poštovanju principa teritorijalnog integriteta", kao i da "nije dobro" što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

Dačić, koji je i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), je naveo i da je predizborna kampanja za izbore zakazane za 3. april manjeg intenziteta zbog rata u Ukrajini.

Bonus video: