Dodik napustio sjednicu Predsjedništva BiH jer je odbijen njegov predlog da se zauzme stav o Ukrajini

Naveo je i da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da EU "nema korektan odnos, jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem"

7230 pregleda 1 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva, pošto su druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik je po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH rekao novinarima da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović bili protiv toga.

On je dodao da je bio protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, najavivši mogućnost pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člana Predsjedništva "zloupotrijebe njegovo odsustvo".

Navodeći da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, kao i da o situaciji u Ukrajini jedino Predsjedništvo BiH može zauzeti određene stavove, on je naglasio da stavove o ukrajinskoj krizi ne može, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donositi Ministarstvo spoljnih poslova, a pogotovo pojedini ambasadori.

"To nije ministarstvo, a pogotovo nijesu ambasadori, to je pokušaj podvale muslimana ovdje u Sarajevu. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj očuvanja ustavne strukture BiH danas je srušen, ocijenivši da je "apsolutno neizvjesno na koji način će se moći nastaviti dalje".

Dodik je naglasio da je on protiv rata, gdje god se dešava, ali da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

Još je naveo da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da EU "nema korektan odnos, jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem".

"Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu. Јa sam pokušao da kažem, da raspravljamo o tome. Јa sam za to da uradimo ono što je najbolje. Očigledno, to se nije moglo postići u ovom sastavu Predsjedništva", zaključio je on.

Bonus video: