Saracin: Pretpostavljam da i Vučić vidi da ruska opcija nije atraktivna, u srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju

„Njemačka je priznala Kosovo. Podrazumijeva se da se zalažemo za to da država koju priznajemo bude zastupljena u međunarodnim organizacijama“, rekao je Zaracin. Dodao je da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak za podnošenje zahtjeva

6606 pregleda 2 komentar(a)
Saracin, Foto: Printscreen Youtube/ Europäische Bewegung Deutschland
Saracin, Foto: Printscreen Youtube/ Europäische Bewegung Deutschland

Loše je vrijeme da se bude neodlučan u odnosu prema Rusiji, rekao je Manuel Saracin, novi njemački izaslanik za Zapadni Balkan. On podržava proširenje EU, a ideje o preskakanju nekih koraka na tom putu naziva „zanimljivim“.

Političar njemačkih Zelenih Manuel Saracin zvanično je imenovan za izaslanika njemačke Vlade za Zapadni Balkan. To je nova funkcija koja, kako se čuje u Berlinu, treba da pokaže da je region jedan od prioriteta Njemačke.

„Posebno sam srećna jer veoma cijenim Manuela Saracina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana“, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u sredu u Berlinu.

„Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Nemačke“, dodala je šefica diplomatije, i ona iz redova Zelenih.

U prvom intervjuu koji je dao na novoj funkciji, Zaracin je naglasio da je uvođenje ove pozicije planirano mnogo pre ruske invazije na Ukrajinu.

O Srbiji i Ukrajini

Govoreći o odluci Srbije da ne podrži sankcije EU protiv Rusije, Saracin je rekao da je ovo „loše vrijeme da se bude neodlučan“. „Pretpostavljam da i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vidi da ruska opcija nije atraktivna“, dodao je on u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

„U srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju. U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Vjerujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije“, dodao je političar Zelenih.

Saracin je još rekao da vjeruje u „budući ulazak država Zapadnog Balkana u EU“. „Među stručnjacima je zanimljiva debata da li se u okviru pristupnog procesa određeni koraci mogu ubrzati i da li napraviti izvjesnu traku za brzu vožnju.“

„Ali te ideje ne smiju voditi slabljenju pristupnog procesa, pa da na kraju govorimo samo o konceptu privilegovanog partnerstva. Ekstremno je važno da se EU drži pristupnog procesa sa ciljem punopravnog članstva jer se ovdje ne radi samo o ekonomskoj integraciji, već prije svega o pristupu EU kao zajednici vrijednosti“, naveo je Zaracin.

Poslije suspenzije Rusije iz Savjeta Evrope, moguće je da u toj organizaciji postoji dvotrećinska većina koja bi glasala za prijem Kosova u članstvo. „Njemačka je priznala Kosovo. Podrazumijeva se da se zalažemo za to da država koju priznajemo bude zastupljena u međunarodnim organizacijama“, rekao je Zaracin. Dodao je da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak za podnošenje zahtjeva.

Peti zapadni izaslanik

Saracin je rođen 1982. godine u Dortmundu, a od 1995. živi u Hamburgu. Studirao je istoriju, istočnoevropske studije i pravo, prvo na Univerzitetu u Bremenu, a zatim na Univerzitetu u Hamburgu.

Zelenima je pristupio kao đak, 1998. Bio je poslanik Bundestaga od maja 2008. do oktobra 2021. gdje je prvo bio portparol Zelenih za Evropu, a potom za istočnu Evropu. Saracin je od 2020. predsjednik uglednog „Društva za jugoistočnu Evropu“.

Sada će, kako je rekla ministarka Berbok, „blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom. Snažan, stabilan i na miru zasnovan zapadni Balkan, odlučuje u jugoistočnoj Evropi takođe i o budućnosti EU.“

Saracin je peti zapadni izaslanik za Zapadni Balkan: pored Lajčaka i Šmita, tu je specijalni izaslanik Britanije Stjuart Pič i američki diplomata Gabrijel Eskobar.

Bonus video: