Eskobar: Svaki korak kojim bi se destabilizovala BiH sada bi bio katastrofalan

"Mislim da Republika Srpska ne želi nezavisnost"

6564 pregleda 11 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da "nije čuo ništa" o tome da postoji mogućnost da Rusija prizna Republiku Srpsku.

On je u razgovoru za HRT kazao da bi svaki korak kojim bi se destabilizovala Bosna sada bio katastrofalan.

"U procesu smo u kojem pokušavamo sprovesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica EU. Nažalost, mislim da sve vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se prije radi o zaštiti korupcije. Mislim da Republika Srpska ne želi nezavisnost. Mislim da Republika Srpska, pogotovo Milorad Dodik se želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi nezavisnost jer nezavisnost traži odgovornost prema budžetu, nizu drugih stvari. Zna da ga niko u regionu ne bi priznao, niko od susjeda", naglasio je Eskobar.

Na konstataciju da dosad sankcije u BiH nisu pomogle u rješavanju političke krize i po čemu se nove sankcije razlikuju, odgovorio je:

"Trenutno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se moglo dogoditi i u tom regionu. Ljudi koji ne vjeruju da sankcije djeluju, moraju samo da pogledaju Rusiju", rekao je.

U BiH su u oktobru planirani izbori, a na pitanje je li moguć politički kompromis prije izbora, Eskobar kaže:

"Ne samo da je moguće, nego mislim da je nužno i hitno. Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uslovima".

Eskobar nije direktno odgovorio i da li će uskoro posjetiti Zapadni Balkan,

Kazao je da se uskoro očekuje da u Vašington dođe delegacija iz Hrvatske kako bi se razgovaralo o produbljivanju strateškog partnerstva između SAD-a i Hrvatske.

"Uključeno je sve - odbrana, politika, energetika, obrazovanje, trgovina i ulaganje. Tražimo način kako da produbimo partnerstvo jer je Hrvatska spremna. Dokazala je da je vrlo važan partner u onome što radimo u regionu i svijetu. Preuzela je ulogu snažnog vođe", zaključio je Eskobar.

Bonus video: