Slovenija: Janša vodi u predizbornoj anketi, skoro 20 odsto neopredijeljenih

Menadžer Robert Golob je relativno novo lice u slovenačkoj politici, a pojedine predizborne ankete ga vide kao najozbiljniju Janšinu konkurenciju za mjesto premijera

4653 pregleda 1 komentar(a)
Janša, Foto: Shutterstock
Janša, Foto: Shutterstock

Mjesec i po dana pre parlamentarnih izbora u Sloveniji oko 19 odsto slovenačkih birača ne zna za koga će glasati, a najveću podršku ima stranka aktuelnog premijera Janeza Janše, pokazuje nova anketa agencije Mediana za RTV Slovenije.

Prema anketi, u kojoj je učestvovalo nešto više od 1.000 ispitanika, Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) dobila bi 18,3 odsto glasova, 3,3 procentna poena više nego u istraživanju iste agencije prije mjesec dana.

Na drugom mjestu je "Slobodanski pokret", novoosnovana politička platforma Roberta Goloba, za koju se opredijelilo 18 odsto anketirnih, što je 2,2 procentna poena manje nego u februaru, kada je bila na prvom mjestu, prenijela je Hina.

Menadžer Robert Golob je relativno novo lice u slovenačkoj politici, a pojedine predizborne ankete ga vide kao najozbiljniju Janšinu konkurenciju za mjesto premijera.

Riječ je o inženjeru elektrotehnike (55) koji je godinama bio na čelu najveće državne elektroprivrede GEN-I, dok ga nedavno nije smijenila sadašnja vlast.

Prema anketi Medijane, 11,8 odsto ispitanika još ne zna za koga bi glasalo, 6,1 odsto ne bi glasalo ni za jednu stranku koja je najavila učešće na parlamentarnim izborima koji će biti održani 24. aprila.

Iako nova anketa pokazuje da nešto više od 50 odsto birača negativno ocjenjuje vladu, njen rejting se popravio u posljednjih mjesec dana. Mediji ocjenjuju da je to, između ostalog, posljedica poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno ukidanja većine mjera, i još uvijek stabilne ekonomske situacije.

Bonus video: