Osmani: Putin je diktator i ratni zločinac, podsjeća na ono što je genocidni režim Srbije 90-ih zadao građanima Kosova

"Zato smo se pridružili demokratskom svijetu ne samo da osudimo rusku agresiju na Ukrajinu, već i da pozovemo na odgovornost za zločine koje je počinio ratni zločinac diktator Putin"

7598 pregleda 28 reakcija 21 komentar(a)
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube
Osmani, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da treba pozvati na odgovornost za zločine koje je počinio ruski predsjednik Vladimir Putin, koga je nazvala ratnim zločincem i diktatorom.

Na današnjem protestu solidarnosti sa narodom Ukrajine, Osmani je novinarima rekla da ono što narod Ukrajine proživljava budi sjećanja na teške rane koje je, kako je navela, "genocidni režim" Srbije devedesetih godina zadao svakom građaninu Kosova.

"Zato smo se pridružili demokratskom svijetu ne samo da osudimo rusku agresiju na Ukrajinu, već i da pozovemo na odgovornost za zločine koje je počinio ratni zločinac diktator Putin", rekla je Osmani novinarima pred nekoliko stotina učesnika protesta u znak podrške narodu Ukrajine.

Izrazila je uvjerenje da će sloboda i demokratija pobijediti.

"Naše institucije pokazale su spremnost da iskoriste sve kapacitete koje imamo i koji su u međuvremenu izgrađeni za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Kosovo je pokazalo spremnost da pruži podršku i gostoprimstvo novinarima iz Ukrajine kako bi se oni ne samo nastanili na Kosovu, već i nastavili da rade svoj posao sa bezbjednog mesta", kazala je Osmani.

Bonus video: