EU i dalje nema konsenzusa za uvođenje sankcija BiH

''Osuđujemo sve jednostrane korake koji narušavaju integritet BiH. Pozivamo sve aktere da se ponašaju konstruktivno'', poručio je Stano

2862 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Zvaničnici Evropske unije (EU) su ponovili da je EU spremna da iskoristi sve instrumente, uključujući i sankcije, kako bi se pomoglo u prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini, ali upozoravaju da je za oštrije mjere neophodno jednoglasje među državama članicama.

Portparol EU Peter Stano je podvukao da su briselske institucije veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini, te da je ovo u kontekstu rata u Ukrajini spomenuto na vanrednim sastancima ministara inostranih poslova koji su se prošle sedmice okupili u više navrata.

''U januaru je Savjet ministara inostranih poslova raspravljao o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka”, izjavio je novinarima Stano.

U trenutnoj situaciji, kako je objasnio Stano, EU poziva sve relevantne aktere u Bosni i Hercegovini da prevaziđu krizu i učine sve kako bi omogućili adekvatno funkcionisanje državnih institucija.

''Osuđujemo sve jednostrane korake koji narušavaju integritet BiH. Pozivamo sve aktere da se ponašaju konstruktivno'', poručio je Stano.

Inače od početka krize u BiH Evropska unija nije bila u stanju da postigne koncenzus za uvođenje restriktivnih mjera protiv onih političara u zemlji koji ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija.

Sjedinjene Američke Države su u 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

Od početka rata u Ukrajini, najviši zvaničnici NATO i EU upozoravaju da je Bosna i Hercegovina (pored Gruzije) ugrožena zemlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska invazija i moguće posljedice za BiH su razlog zašto su u zemlji pojačane snage EUFOR-a.

Bonus video: