Rekordne cijene naftnih derivata na pumpama u Sloveniji

Glavni razlozi su rast cijena nafte zbog rata u Ukrajini i pad eura u odnosu na dolar, što je globalno pitanje. Problem u Sloveniji je i relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoje praktički samo Petrol i OMV Slovenija, s tim da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenački mediji

4122 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene naftnih derivata u Sloveniji, gdje su na pumpama juče bile gužve zbog očekivanog poskupljenja, znatno su porasle i dostigle su danas nove, rekordne vrijednosti.

Na benzinskim pumpama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,56 eura za litar 95-oktanskog benzina i 1,67 eura za litar dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95-oktanski benzin košta 1,55 eura, a dizel 1,66 eura za litar, prenosi Hina.

Na MOL-ovim pumpama cijena benzina je 1,56 eura, a dizela 1,66 eura za litar.

Kako prenosi N1, riječ je o cijenama na pumpama u naseljima, dok su cijene na benzinskim servisima uz auto-puteve nešto više.

Slovenačka vlada objavila je danas da se radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetano snabdijevanje u narednim danima.

Glavni razlozi su rast cijena nafte zbog rata u Ukrajini i pad eura u odnosu na dolar, što je globalno pitanje. Problem u Sloveniji je i relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoje praktički samo Petrol i OMV Slovenija, s tim da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenački mediji.

Bonus video: