Sanaderu ukinuta presuda za ratno profiterstvo

Sud je u saopštenju naveo da je prihvatio Sanaderovu žalbu na prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je krajem 2018. nepravosnažno osudjen na dvije i po godine zatvora, pa će se postupak ponoviti

1140 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostepenu presudu bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo banka, objavljeno je danas u Zagrebu.

Sud je u saopštenju naveo da je prihvatio Sanaderovu žalbu na prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je krajem 2018. nepravosnažno osudjen na dvije i po godine zatvora, pa će se postupak ponoviti.

Tužilaštvo u aferi Hypo banka tereti bivšeg premijera da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u visini od 3,6 miliona kuna (478.000 evra) pošto je za austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je osuđen i za ratno profiterstvo, jer se sve događalo u vrijeme rata u Hrvatskoj.

Sud u Zagrebu ga je u ponovljenom suđenju proglasio krivim u oktobru 2018. uz zaključak da je takvim ponašanjem doprineo destrukciji sistema i ugleda države i iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje.

Prvu osuđujuću presudu, koja je izrečena u spojenom postupku za primanje mita u slučaju Ina-MOL, poništio je Ustavni sud 2014.

Poslednju prvostepenu presudu Vrhovni sud je, kako se navodi u saopštenju, ukinuo uz ocjenu da je prvostepeni sud propustio da na pravilan način utvrdi na koji način je postupanje optuženika imalo štetnog uticaja na materijalne uslove života stanovništva u ratu i privrednog potencijala države.

Sud je danas u saopštenju naveo da je u prvostepenoj presudu nejasno na koji način bi počinjenje krivičnog dijela sa stečenom imovinskom koristi od 3, 6 miliona kuna "bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcionisanje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu odnosno bili ugroženi materijalni uslovi života stanovništva".

U ponovljenom postupku, dodaje se, treba sa više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženog stekla sva bitna obilježja krivičnog dijela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, kao i ratnog profiterstva.

Bivši premijer ima nekoliko osuđujućih presuda za korupciju u kojima je osuđen na 19 i po godina zatvora. Po okončanju svih postupaka, biće mu određena jedinstvena zatvorska kazna, a ukupno mora vratiti 74 miliona kuna po svim osuđujućim presudama.

Sanader se nalazi u zatvoru od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U oktobru 2021. pravosnažno mu je smanjena kazna zatvora s osam na sedam godina zatvora poslije ponovljenog postupka u slučaju Fimi media. U tom slučaju je osuđen i HDZ, pa zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je afera dobila ime, mora da plati 3,5 miliona kuna kazne.

Taj slučaj je postao sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je takođe u oktobru prošle godine Sanaderu potvrdio prvostepenu presudu u slučaju Ina-MOL u kojoj je osuđen na šest godina zatvora zbog deset miliona evra mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj Ini. Hernadi je u odsustnosti osuđen na dvije godine zatvora.

Jedina oslobađajuća presuda Sanaderu je izrečena u slučaju prodaje jeftine struje.

Nekada najmoćniji hrvatski političar je s mjesta premijera otišao iznenada, bez objašnjenja sredinom 2009, a potom je protiv njega pokrenuto niz istraga zbog korupcije.

Bonus video: