Vučić: Od četvrtka ne izvozimo pšenicu, brašno, kukuruz i ulje

Vučić rekao da Srbija ne bi imala moralno pravo da ističe da je Kosovo njen dio da se nije pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu u okviru Ujedinjenih nacija

13768 pregleda 19 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti u velikom problemu ukoliko Evropska unija zabrani uvoz svih energenata iz Rusije i da je NIS već u potrazi za uvozom nafte iz trećih zemalja, a da je Vlada Srbije donijela odluku da se država, ukoliko do toga dođe, odriče carinskih dažbina (za tu naftu).

Vučić je, prenosi N1, rekao da od četvrtka neće biti izvoza brašna i pšenice i kukuruza i ulja.

On je rekao da je u protekla 24 sata došlo do velikih poremećaja u svijetu.

"Srbija je u problemu ako EU zabrani uvoz svih energenata, jer nemamo kuda da dobijemo – ne može nafta ni gas da s neba padne. Već tražimo odakle bismo to mogli da nabavimo, i već smo reagovali sa NIS koja traži uvoz iz trećih zemalja i donijeli smo danas odluku - pripremeljna je odluka Vlade o izuzimanju određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini i to će se odnositi, ukoliko bude bilo potrebe, na naftu iz trećih zemalja - tu na carini nemamo velike prihode, odričemo se kao država toga, da bismo obezbijedili punu snabdijevenost tržišta", rekao je Vučić gostujući na TV B92.

Rekao je da se sada "nalazimo u krizi najvećoj od 1945. godine".

Vučić je rekao da od četvrtka neće biti izvoza brašna i pšenice i kukuruza i ulja.

"Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna, da moramo da zabranimo", naveo je.

Kako je dodao, pripremljena je odluka da poljoprivrednicima na pumpama NIS-a u narednih mjesec i po dana bude subvencionisano gorivo.

"Da se nismo pridružili osudi Rusije ne bismo imali pravo da ističemo da je Kosovo dio Srbije"

Vučić rekao da Srbija ne bi imala moralno pravo da ističe da je Kosovo njen dio da se nije pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu u okviru Ujedinjenih nacija.

Komentarišući navode opozicije da je Vučić donio odluku da se Srbija pridruži osudi Rusije jer je ucijenjen od Zapada, on je za TV B92 kazao da nikada ništa nije ukrao, da nema račune u inostranstvu i da njega niko ne može da ucjenjuje.

Vučić je rekao da je Srbija "jedina zemlja u Evropi" koja se nije našla na ruskoj listi neprijateljskih zemalja.

"Sačuvaj me Bože takve hrabrosti pa da prođemo kao 2004, 2008. i svih onih godina kada su oni (sadašnja opozicija) vladali", naveo je Vučić.

Dodao je da je najvažnije da Srbija sada sačuva mir i stabilnost.

Govoreći o ocjenama opozicije da je on "gospodar panike i histerije", Vučić je kazao da je u svakoj krizi pristupao smireno, odgovorno i marljivo.

"Da li smo pravili greške - jesmo. Prije šest mjeseci je trebalo da pratimo samo šta je Kina radila, a sad nismo uspjeli da nabavimo sve po najnižim cijenama", dodao je on.

Vučić je naveo da banke u Srbiji nemaju problema sa likvidnošću, da je dinar "apsolutno stabilan" i da su devizne rezerve na "istorijskom maksimumu".

Bonus video: