Dodik od Berbokove zatražio omekšanje Brisela prema BiH i kandidatski status

"Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o bezbjednosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva", kazao je srpski član Predsedništva BiH

2632 pregleda 0 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je poslije sastanka sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok da je tražio omekšanje briselske administracije prema BiH i dobijanje statusa kandidata za tu zemlju.

"Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vrijeme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status", izjavio je Dodik poslije sastanka.

Dodao je da je njemačkoj ministarki prenio da u BiH nema secesionističkih namjera.

Prema Dodikovim riječima, "radi se o spinu da se stanje u BiH prikaže nestabilnim, što nije tačno".

"Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o bezbjednosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naveo da tokom sastanka nije bilo pritisaka od šefice njemačke diplomatije da BiH, po uzoru na EU, uvede sankcije Rusiji.

On je još naveo da je na sastanku naglasio da se BiH ne može graditi na razgrađivanju Ustava.

"Јačanje BiH ne može biti zasnovano na razgradnji Srpske", istakao je on, dodavši da je spreman na svaki dogovor koji će BiH učiniti "ustavno ostvarivom zemljom".

"Kao što se jedinstvo i snaga EU ne mogu graditi razgradnjom bilo koje države članice, tako ni izgradnja i jačanja BiH ne može biti zasnovana na razgradnji Republike Srpske, a što je masovno činjeno u prošlosti", kazao je Dodik.

Izrazio je zahvalnost Berbokovoj na pokazanom interesovanju za situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu u cjelini.

"Imamo neku saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke izgradi potpuno neutralna pravna analiza o stanju BiH i tome šta je rađeno te da na bazi toga razgovaramo dalje", izjavio je on.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom boravka u BiH sastala se sa članovima Predsjedništva BiH i ministarkom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković, kao i sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Sastanku je prisustvovao i Manuel Saracin, specijalni predstavnik Njemačke za Zapadni Balkan.

Bonus video: