Srbija zabranila izvoz pšenice i brašna, Crna Gora nije izuzeta?

Vlada Srbije je usvojila i Uredbu o ograničenju cijena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate euro dizel i euro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana – do 11. aprila

42036 pregleda 995 reakcija 99 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ta odluka je donijeta kako bi se "pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu".

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije par dana najavio da će zemlje region, među kojima i Crna Gora, biti izuzete od zabrane izvoza žitarica i brašna, to ne piše u današnjem saopštenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije je takođe usvojila Uredbu o ograničenju cijena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate euro dizel i euro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana – do 11. aprila.

"Odluka je donijeta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu bilježi rast cijena naftnih derivata. Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cijena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdijevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava", navodi se u saopštenju Vlade.

Privremenom odlukom smanjuje se akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Bonus video: