Veseli: Dodatne snage u BiH raspoređene iz predostrožnosti

"Moja obaveza kao vojnika je da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i BiH", kazao je Veseli

3684 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Dodatne snage EU u BiH (EUFOR) raspoređene su iz predostrožnosti, a ne zbog pogoršane bezbjednosne situacije u zemlji, izjavio je danas u Sarajevu komandant te vojne misije Anton Veseli.

"Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po bezbjednost i stabilno okruženje, zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a", kazao je Veseli.

Na ceremoniji povodom "dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a" u bazi Butmir, Veseli je rekao da je, kao "razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne bezbjednosne situacije, odlučeno da se aktiviraju rezervne snage kako bi bila ostvarena spremnost za sve nepredviđene situacije".

Naveo je da vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo za unaprijeđenje i jačanje partnerstva EUFOR-a sa institucijama i građanima BiH.

"Moja obaveza kao vojnika je da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i BiH. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti", kazao je Veseli.

Dodao je da je upravljanje rezervnim snagama osnova svake vojne operacije.

"Ako to budem smatrao razboritim korakom i ako to bude potrebno, mogu da pozovem dodatne snage. Važno je u ovom trenutku iskazati podršku institucijama BiH", naveo je komandant EUFOR-a.

Današnjom ceremonijom u Butmiru obilježen je uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, posle kojih su te snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti bezbjednosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U posljednjih nekoliko dana u BiH je stiglo 500 dodatnih pripadnika EUFOR-a.

Bonus video: