Berbok: Želimo da Srbija bude punopravni član EU, iskreno ćemo vas podržati

"U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primijetili u Njemačkoj. Cilj osude je bio predsjednik Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrijednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko dijeli ove vrijednosti, sada ne može stajati po strani", kazala je Berbok

5592 pregleda 5 komentar(a)
Berbok, Foto: REUTERS
Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je u zvaničnoj posjeti Beogradu, kaže da Njemačka želi da doprinese da poslije izbora Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatni sporazum, prenosi N1.

"Vidimo koliko su važne naše vrijednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju. Za nas kao Njemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu. Centralni spoljno-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubijeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno", rekla je ona.

Dodaje da će Njemačka pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu.

"Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uvo u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje, imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome“, kazala je Berbok nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nijesu dobile status kandidata.

"Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati. Evropska unija je stvorena ne za sebe, vidjeli smo da se mir ne podrazumijeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene", rekla je.

Kaže da je u Berlinu "dobro primijećeno" glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

"U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primijetili u Njemačkoj. Cilj osude je bio predsjednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrijednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko dijeli ove vrijednosti, sada ne može stajati po strani", kazala je Berbok.

Upitana o distanciranju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od Putina rekla je da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednica, našla jasan jezik kada je riječ o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat.

Selaković sa Berbok o unaprijeđenju saradnje, evrointegracijama i situaciji u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa šeficom njemačke diplomatije o unaprijeđenju odnosa i saradnje dvije zemlje, evrointegracijama i situaciji u regionu.

Selaković je rekao da posjeta Berbok svjedoči o visokoj posvećenosti Njemačke regionu Zapadnog Balkana i dodao da je Beograd opredijeljen za jačanje ukupne saradnje dvije zemlje tokom mandata kancelara Olafa Šolca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je kazao da je Njemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i dodao da je Beograd zainteresovan za dalje unaprijeđenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmjene i korišćenje investicionih potencijala, navodi se.

Naveo je da je Srbija "jasno i čvrsto" na evropskom putu, i da očekuje dalju podršku Njemačke za otvaranje klastera i ubrzanje procesa evropskih integracija, piše u saopštenju.

Selaković je, kako se navodi, rekao da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i ponovio da je Beograd opredijeljen za dijalog sa Prištinom i postizanje kompromisnog rješenja kosovskog pitanja.

Povodom situacije na istoku Evrope, šef srpske diplomatije je kazao da Srbija dosljedno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, dodaje se.

Bonus video: