"Pozvati Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji, zamrznuti pregovore ako ignoriše poziv"

U pismu sa prvopotpisanim poslanikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da Srbija u ovom trenutku treba jasno da se opredijeli prema ratu u Ukrajini

16497 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Devet evropskih poslanika iz političke grupe "Obnovimo Evropu" (Renew) zatražilo je od Evropske komisije (EK) da pozove Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji u svjetlu agresije na Ukrajinu i da privremeno zamrzne pristupne pregovore Srbije sa EU i prekine finansijsku podršku ako ignoriše poziv.

"S obzirom na nedavne događaje u vezi agresije Rusije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu, a posebno zbog očiglednog nepoštovanja obaveza Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU", naveli su poslanici Evropskog parlamenta u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i potpredsjedniku Žozepu Borelu, prenijela je Hina.

U pismu sa prvopotpisanim poslanikom Evropskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem navodi se da Srbija u ovom trenutku treba jasno da se opredijeli prema ratu u Ukrajini.

Poslanici Evropskog parlamenta u svom pozivu ističu da je Srbija, kao kandidat za članstvo, odbila da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je u suprotnosti sa odlukama članica, ali i kandidata u procesu pridruživanja, prenijeli su danas slovenački mediji.

Prema njihovim riječima, Srbija godinama zadržava "dvosmislen" stav o svojim stvarnim namjerama u pogledu poštovanja obaveza preuzetih u procesu pristupanja EU, a posljednjih godina jača saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojne, tehničke saradnje a slično je i sa odnosima Srbije sa Lukašenkovim režimom u Bjelorusiji, od koje je Beograd takođe dobijao "velikodušne donacije ubojitog oružja".

Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od povjerenja i ne može da nastavi da dobija pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu upućenom Fon der Lajen i Borelu.

Bonus video: