HRT: Bomba eksplodirala ispod zemlje, da je letjelica udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne

Izvučen je najveći dio besposadne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila kod Studentskog doma na Savi, a ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i djelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izvidjačkoj letjelici, prenosi Hina

19554 pregleda 8 komentar(a)
Vojska i policija na mjestu pada letjelice, Foto: Reuters
Vojska i policija na mjestu pada letjelice, Foto: Reuters

Bomba u besposadnoj vojnoj letjelici koja se srušila u Zagrebu bila je težine do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, prenijela je večeras Hrvatska radio televizija (HRT) pozivajući se na visoki izvor iz Ministarstva obrane Hrvatske (MORH).

"Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. Kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne", izvijestio je HRT u središnjem Dnevniku.

Jutros je izvučen najveći dio besposadne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila kod Studentskog doma na Savi, a ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i djelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izvidjačkoj letjelici, prenosi Hina.

I dok je istraga u toku, tokom dana su se u medijima mogla čuti i suprotna mišljenja vojnih analitičara koji navode da nije bilo riječi o aviobombi nego o eksploziji sastava za samouništenje opreme i podataka.

Tako je na primjer pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani brigadir Ivan Selak rekao da je gotovo siguran da nisu pronađeni fragmenti aviobombe jer "da je unutra bio eksploziv danas ne bi bilo pola krila studentskog doma".

Bonus video: